Ezért fogyassz gyakran kefirt

Noha a tejfogyasztás a legtöbb ember számára a mindennapi étkezés egyik alappillére, jóval kevesebben fogyasztanak kefirt, holott az egyik legegészségesebb tejtermék, amely számtalan jótékony hatással bír a szervezetünkre.

A kefir állaga és íze elsőre talán furcsa lehet, de ez az előállítása miatt van így. A kefir ugyanis tej erjesztésével készül (épp ezért otthon is könnyedén elkészíthető, ráadásul ízletesebb is a házi, mint a boltban megvásárolható ipari késztermék), emiatt savanykás, és a benne lévő szén-dioxid miatt egy kissé pezseg is. Ezt az íz kombinációt szokni kell, azonban rendszeres fogyasztással nagyon hamar meg lehet szeretni. A szervezetre gyakorolt hatásai miatt pedig érdemes is rendszeresen fogyasztani, hisz rendkívül jó hatással van a vastagbél bélflórájára, hiszen a joghurttal ellentétben a kefírben nem csupán tejsav baktérium található meg, hanem ecetsav és élesztő baktérium is, így hatását többszörösen fejti ki.

Kefir

Kefir

Akárcsak a többi tejtermék, a kefir is kalciumban gazdag, ami a csontok megóvása érdekében elengedhetetlen, ám emellett vitaminokban is gazdag, hiszen bőségesen tartalmaz folsavat, azon kívül pedig D-, B- és  A-vitamint is. A kefir emellett – akárcsak a többi fermentált tejtermék – segít a rák megelőzésében, hisz enzimaktivitás késleltető hatással bír. Ráadásul alacsony kalóriatartalma mellett telítettség érzetet okoz, így a diétába hasznosan beilleszthető, s szinte teljes mértékben laktózmentes, így az arra érzékenyek is biztonsággal fogyaszthatják. A kérdés tehát nem az, hogy fogyasszunk-e kefirt, hanem sokkal inkább az, hogy mennyit. Nos, a szakértők javaslata alapján napi fél liter kefir fogyasztása még jótékony hatással van a szervezetünkre, ennél többre azonban nincs szükség, hiszen a túlzásba vitt tejsavbaktérium bevitel károsíthatja a bélflórát.