Élnek-e cápák az Adrián?

Amerika vagy Ausztrália partjai mentén köztudottan gyakoriak a cápák és előfordulnak cápatámadások is. De mi a helyzet a magyar turisták körében is közkedvelt Adriával? Cápákból bizony az Adrián sincs hiány, sőt, talán meglepő módon az Adriai-tenger a Földközi-tenger egyik cápaközpontja.

[wp_ad_camp_1]

Hiába a viszonylag kis terület és az átlagosan igen sekély, óceánokéval össze sem hasonlítható, inkább tavakra jellemző vízmélység, a térségben több tucatnyi cápafajjal találkozhatnak a fürdőzők vagy hajózók. Nem túl gyakori, de több esetben észlelt cápa a planktonevő óriáscápa, amely akár 12 méter hosszúra is megnőhet. Leggyakrabban a Kvarner-öbölben bukkan föl. A mélyvízi életet élő szürkecápa szintén felbukkanhat az Adrián, de sokkal ritkábban észlelhető, mint a leggyakoribbnak mondható kékcápa. Heringcápa, pörölycápa, rókacápa, homoki tigriscápa és makócápa is él az Adrián, de ezek nem tekinthetőek veszélyeseknek.

Cápa

Cápa

Az emberre igazán veszélyes nagy fehércápa szintén az Adria északi vizein a leggyakoribb. Az 5-6 méter hosszúra is megnövő veszedelmes ragadozóknak ez a térség valószínűleg az egyik szaporodási helye. Az elmúlt évszázadoktól máig összesen kilenc esetben támadtak emberre az Adrián, ebből hét esetben az áldozat nem is élte túl támadásukat. A 70-es évektől néhány évtizedre ugyan eltűntek, valószínűleg a túlhalászat miatt fogyatkoztak meg, de a napjainkban egyre gyakrabban bukkannak föl. 2008 októberében szlovén búvárokra támadt rá egy nagy méretű példány. Egyikük súlyosan megsérült, de szerencsére túlélte a támadást. Bár ezek a félelmetes ragadozók időnként akár a csónakokat is megtámadják, még mindig olyan ritkán bukkannak föl, hogy gyakorlati veszélyt nem igazán jelentenek. Miattuk nem kell lemondanunk az adriai nyaralásunkról.