A PCOS betegséget nehéz diagnosztizálni

Minden nő átesik élete során valamilyen intim fertőzésen vagy nemi szervi megbetegedésen. Egyeseknél csak nagyon ritkán fordul elő bármilyen rendellenesség, míg másoknál gyakrabban jelentkeznek nemi betegségek. Az elváltozások, fertőzések, betegségek a női nemi szerveken nagyon sokfélék lehetnek, és általában a nők csak kevés fajtájukat ismerik, így a legtöbb esetben nem képesek megítélni, hogy mikor érdemes orvoshoz fordulniuk a problémájukkal. A legjobb, ha minden rendellenesnek vélt elváltozással felkeresik háziorvosukat, nőgyógyászukat vagy urológusukat.

[wp_ad_camp_1]

A PCOS rövidítés a policisztás ovárium szindrómának felel meg, ami a nőknél jelentkező hormonális megbetegedést jelöli. Ez a betegség általában csak a petefészkeket érinti, de egyes esetekben más szervekre is átterjedhet. Bár a PCOS betegség sokak által nem ismert, mégis rengeteg nőnél fordul elő, rövidebb vagy hosszabb távú szövődményekkel. A PCOS általában a 13-30 év közötti nőket érinti, de nem ritka, hogy ennél fiatalabb lányok vagy idősebb hölgyek esetében is előfordul, tehát kortól függetlenül bárkinél kialakulhat PCOS.

PCOS nemi betegség

PCOS nemi betegség

Ma a PCOS betegséget tartják a meddőségek vezető okának. Egyes országokban minden hetedik, míg másút minden tizenötödik menstruáló nőt érint a PCOS. Akik fogamzásgátló tablettát szednek, azoknál a PCOS tünetei kevésbé felismerhetőek, így ők nagyobb veszélynek vannak kitéve, hiszen mint minden betegség esetében, úgy a policisztás ovárium szindrómánál is annál jobb, minél előbb felismerik és kezelik a betegséget.

A PCOS betegséget nem könnyű diagnosztizálni. A leggyakoribb tünetei a petesejtérés zavar, a menstruációs zavar, vagy a férfihormon túltermelődése a női szervezetben. A PCOS ultrahang vizsgálat során is kimutatható. Ha a legkisebb gyanúja is fennáll annak, hogy PCOS betegség alakult ki Önnél, akkor haladéktalanul keresse fel a korutiorvosicentrum.hu internetes oldalt, és kérjen időpontot a Körúti Orvosi Centrumba egy teljes körű kivizsgálásra.