Egyes korallzátonyok lépést tartanak az óceán felmelegedésével

Néhány korallközösség egyre jobban tolerálja az óceánok hőmérsékletét, és reményt ad a koralloknak a változó éghajlatban. Miután a tengeri kánikulai sorozata elérte a Csendes-óceán középső részén található Phoenix-szigetek védett területét (PIPA), egy új tanulmány megállapítja, hogy a hőstressz hatása a korallközösségekre idővel csökkent.

Míg egy 2002-2003-as kánikula elpusztította a korallközösségeket a PIPA-ban, a zátonyok helyre álltak és minimális veszteségeket szenvedtek egy hasonló esemény során 2009-2010 között. Aztán 2015-2016-ban egy hatalmas kánikula kétszer akkora hőterhelést okozott a koralloknak, de a pusztulás a vártnál sokkal kevésbé volt súlyos-derül ki a Geophysical Research Letters, az AGU nagy hatású jelentéseket tartalmazó folyóiratában közzétett új kutatásból. Az új tanulmány szerzői azt gyanítják, hogy a túlélő korallok hőtűrő utódai újra benépesítik a zátonyokat, lehetővé téve a közösség számára, hogy lépést tartsanak a melegedő tengerekkel, legalábbis egyelőre. Az új tanulmány segíthet a korallzátony -menedzsereknek azonosítani azokat a korallközösségeket, amelyek a legnagyobb valószínűséggel túlélnek a felmelegedő óceánban, javítva a megőrzési és helyreállítási eredményeket.

Korallzátony

Korallzátony

„Könnyű elveszíteni a hitet a korallzátonyokban” – mondta Michael Fox, a Woods Hole Oceanográfiai Intézet (WHOI) posztdoktori tudósa és korallzátony -ökológusa. „De a PIPA-ban, amely védve van a helyi stresszoroktól, és ahol a zátonyoknak elegendő idejük van a kánikula közötti helyreállításhoz, a korallpopulációk jobban teljesítenek a vártnál.” Csakúgy, mint a szárazföldön, a víz alatti kánikulák egyre gyakoribbak és intenzívebbek, ahogy a világ felmelegszik, és stresszt okoz az óceáni ökoszisztémáknak.