Egy érdekes szervezet, a SETI

Számos érdekes, meghökkentő kezdeményezéssel találkozhatunk a világban, ilyen például a SETI, mely a földönkívüliek létezésének kutatását és a velük való kommunikációt tűzte ki célul.

[wp_ad_camp_1]

A SETI egy nagyon komoly és nagyra nőtt szervezet, mely nem mindennapi technikai és tudományos háttérrel kutatja a földönkívüli élet jeleit, vizsgálja a Földi észleléseket és igyekszik valamiféle kommunikációt kialakítani bárkivel vagy bármivel, ami csak elképzelhető a Földön kívül. Mindezidáig semmilyen elismert eredményt nem sikerül produkálniuk, de ha sikerülne bizonyítani a földönkívüli intelligens élet létezését és kommunikációt sikerülne folytatni ezen élet képviselőivel, az a világ egyik leghatalmasabb tudományos felfedezése lenne. A SETI erre törekszik és a komoly háttér mellett a kutatásban részt vevő tudósok, magánemberek töretlen hite és lelkesedése tartja életben. Rengetegen támogatják a kutatásokat, az emberek félnek vagy akarják, hogy ne legyünk egyedül.

SETI

SETI

A SETI angolul annyit tesz Search for Extra-Terrestrial Intelligence, azaz „földön kívüli intelligencia keresése. A csillagászat, az asztrobiológia, az informatika és a filozófia határtudományának tekintik. Kopernikusz idején azt gondolták, hogy a Naprendszer minden bolygóján értelmes élet található, ekkor már a SETI kommunikációs terve is megfogalmazódott, de a kivitelezés nyilván lehetetlennek bizonyult. Az első optikai SETI programot, (OSETI) a világ legnagyobb távcsövével a Szovjetunióban található zelencsuk-hegyi teleszkóppal végezték 1978-tól. A program 13 évig tartott, kiterjesztették a déli égboltra is egy argentin obszervatórium 2 méteres távcsövének bevonásával. Manapság a SETI-megfigyeléseket a Planetary Society 1,5 méteres távcsövével végzik.