Bevállalós szabadidős tevékenység, a falmászás

A sziklák megmászása az emberiség történetének elején még természetes volt, élelemért, vagy menekülés céljából az ősember kénytelen volt néha megmászni egy-egy sziklát. Az idő múlásával egyre csökkent ennek kötelezősége, mára csupán sport, szórakozás.

[wp_ad_camp_1]

A falmászás a sziklamászás mesterséges imitálása egy mesterséges mászófalon, biztonsági felszerelésben. A  falmászást sziklamászók fejlesztették ki, hogy időjárástól függetlenül gyakorolni tudjanak, megtartsák kondíciójukat és a kezdőket taníthassák. A tevékenység többnyire műfalon és zárt térben történik, de bőven akadnak már kalandparkok, ahol a szabadban is felállítottak kisebb nagyobb falakat e céllal. A falmászáshoz alapot adó fal egy vasszerkezetre felépített furnér, OSB vagy rétegelt-lemezből álló fa, melyen fogásoknak nevezett felfúrások vannak. Ezekben a fogásokban lehet megkapaszkodni. A fogások gyakorisága, anyaga, felületi kiképzése és mérete adja a mászófal nehézségét. Ezekkel variálva lehet enyhe vagy nehéz terepet létrehozni.

Falmászás

Falmászás

A falmászás egyre kedveltebb szabadidős tevékenység, nagyobb városokban általában vannak olyan termek, ahol ennek gyakorlására lehetőség van. A szórakozásként űzött falmászás mellett ez a fajta mászási mód tökéletes alap a valódi sziklamászáshoz szükséges alapok elsajátítására, miközben sokkal biztonságosabb, így a tanulás, gyakorlás közben minimalizálódik a balesetek lehetősége. A falmászás lassacskán versenysporttá nőtte ki magát, melyet már Magyarországon is űznek versenyszerűen. Rendeznek belőle nemzeti kupákat, bajnokságokat és nemzetközi versenyeket is, mint például az európabajnokság, világbajnokság. Az olimpián még nincs jelen, de sok más sporttal együtt a falmászás érdekében is vannak komoly törekvések, hiszen egy komplex és komoly sportágról van szó.