Az arab nők világa

A muzulmán nők világa mindig titokzatosság és kettősség jellemezte. A fátyol mögött élő nők világa szigorú szabályokról árulkodik, ugyanakkor a hastáncosok erotikus tánca egy egészen más világot sejtet.

[wp_ad_camp_1]

Az arab országokban a házasságok jó része még mindig a szülők akaratából történik. Ma már kikérik a jövendőbeli ara véleményét is, aki visszautasíthatja az eljegyzést. Esküvő előtt kötelező házassági szerződést kötni. Ha egy fátylat, kendőt viselő muszlim nőt látunk, azt gondolnánk, hogy elnyomott nővel találkoztunk, akire rákényszerítették ezt a viseletet. Pedig a muszlim nők nagy része büszkén hordja a vallása által előírt fátylat, aminek számtalan változata létezik, leginkább országonként, területenként különböző. Az arab nők nem igazán házasodnak más vallású férfival, mivel egy ilyen házasság miatt akár ki is utasíthatják őket az országból. A férfiak jobb helyzetben vannak ebből a szempontból, ők elvehetnek zsidó vagy keresztény nőt, válás esetén a gyerekek az apánál maradnak.

Arab nő

Arab nő

Az egyes országokban eltérőek a hagyományok, de az arab világban a menyasszony és a vőlegény külön ünnepli a menyegzőt. A nők esküvői ünnepsége az az alkalom, ahol lehetőségük van viselni a gyémántokat, a divatos ruhákat és cipőket, amiket máskor eltakar az abaya és a fátyol. emiatt kizárólag nők lehetnek jelen a nagyszabású eseményen. Ha híres énekes szórakoztatja az összegyűlteket, nem láthatja sem a menyasszonyt, sem a vendégeket, egy elkülönített teremben léphet fel, ahonnan közvetítik az előadást az ünneplés helyére. Az arab kultúrában tilos az alkohol és az ahhoz kapcsolódó ajándék, így például a nászajándék nem lehet pezsgőspohár. Az iszlám egy férfinak négy feleséget engedélyez, de ezt kevesen tudják megtenni, mert minden feleségnek külön házat kell biztosítani. Hetente egy nap a strandok, szépségszalonok kizárólag a nők által látogathatók.