Asztali számítógép karbantartása

Ma már szinte elképzelhetetlen az életünk valamiféle számítógép nélkül. Akár üzleti emailek megírásához, vagy a családtagjainkkal történő kapcsolattartáshoz, de videók megtekintéséhez, vagy épp játékhoz is elengedhetetlen.

A legnehezebb kérdés talán az, hogy milyen gépet vásároljunk. Inkább asztali masinát, vagy netalántán laptopot? Ha asztalit, akkor All-in-one (egybeépített, multi funkciós) gépet vegyünk, amivel nincs különösebb tennivalónk, vagy inkább magunk szeretnénk összeválogatni a perifériákat? A helyzet az, hogy ha tisztában vagyunk az igényeinkkel, akkor aránylag könnyű a választás. Ha nagyobb teljesítményre van szükségünk, ám a mobilitás sokadlagos tényező, akkor mindenképpen jobban járunk valamilyen asztali masinával. Hogy részegységekből mi magunk építjük össze, vagy készen vásároljuk meg, az már tényleg csak azon múlik, hogy milyen beállítottságúak vagyunk. Ami lényeges, hogy alaposan fontoljuk meg, hogy mire is fogjuk használni a masinát, mielőtt letesszük valami mellett a voksunkat.

Asztali számítógép

Asztali számítógép

Amennyiben asztali PC-t vásárolunk, jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy időnként bizony igényel némi karbantartást – noha szerencsére közel sem annyit, mint egy notebook -. A külső perifériák felépítésükből adódóan jóval kevésbé érzékenyek, mint egy laptop esetében, hiszen itt az egér, illetve a billentyűzet teljes mértékben különálló kiegészítő, így ha például leöntjük ez utóbbit egy pohár kávéval, akkor a legrosszabb esetben is csak vásárolunk egy újat és meg is oldódott a probléma. Amivel viszont egy asztali gép esetében is foglalkoznunk kell, az a por és ennek hozományaként a hűtés. Ezeknek a masináknak is a lerakódott por a legnagyobb ellensége, így 2-3 havonta mindenképpen szedjük le a gépház oldalát és ellenőrizzük, hogy milyen mennyiségben van jelen az alaplapon, illetve a ventilátorok lapátjain. Különösen nagy hangsúlyt fektessünk a tápra, mert ha ott véletlenül leállna a hűtés, az nagyon nagy galibákat tud okozni. Ne hanyagoljuk el a processzor (illetve a videokártya) pasztázását sem, erre ritkán van szükség, olyankor azonban nagyon fontos, hogy szakszerűen legyen elvégezve. Nagyjából ennyire kell hardveresen odafigyelni, ha a portalanítást időben elvégezzük, akkor gépünk jó eséllyel hosszú évekig kiszolgál majd minket.