Akita Iku jellemzése

Akita Iku fajta kutyus japán fajta és a hazájában Nemzeti Kinccsé nyilvánították ki. A japán néphit szerint az Akita a jólét, egészség és a jó lét jelképe. Ez a kutyafajta cseppet sem nevezhető hangosnak, ugyanis csakis, akkor ugat, ha ténylegesen oka van rá.

[wp_ad_camp_1]

Jellemző rá, hogy nagyon halkan, szinte macska módra vadászik kisebb állatokra, és olykor a kisebb kutyákat is zsákmánynak tekinti. Ám ez nem feltétlen kell, hogy így legyen ugyanis, úgy is fel lehet nevelni, hogy a házkörül található kisebb állatokat egyáltalán ne bántsa. Jellemző rá, hogy természeténél fogva védi az otthonát, így nem is szabad és egyáltalán nem is szükségszerű, hogy házőrzésre kiképezzék. El kell mondani, hogy sokszor érdemes vigyázni vele, hiszen amikor a gazdi otthon van, akkor az idegenek sokszor vendégként üdvözli, ám abban az esetben, ha a gazdi nincs otthon, akkor már nem feltétlen jár így el. Így érdemes a kaput mindig zárni. Póráz nélkül nem célszerű sétáltatni, mivel azonos nemű kutyákkal szemben az Akita agresszív lehet. Amely az ellentétes nemmel kapcsolatban nem érvényes, ugyanis azokat a legtöbb esetben barátként kezeli. Ám sok esetben az Akita szeret egyedüliként élni.

Akita Iku

Akita Iku

Az Akita nagyon érzékeny lehet a táplálkozásra, így mindenképp ügyelni kell arra, hogy még nem fogyasztotta el az ennivalóját, akkor addig gyerek, vagy más házi kedvenc ne kerüljön a közelébe. Azok az Akiták, melyek nem gyerekek közelében nőttek fel, nem mindig tűrik meg az új családtag érkezését, sokszor féltékenyek lehetnek. A gazdi saját gyermekeit elfogadják, ám más gyerekekkel szemben sokszor bizalmatlanok. Így egyáltalán nem ildomos az Akitát és gyereket egyedül hagyni, még akkor sem, ha külsőre minden rendben zajlik. Az Akitákat mindig a gazdának kell megneveli, így fogja tudni, hogy ki az úr a háznál. Kiképző iskolába nem szabad vinni.