A torjai Büdös barlang titka

A Székelyföldön található torjai Büdös barlang turisták sokaságát vonzó természeti látványosság. De honnan származik a neve? A szagából, ami kifelé árad a barlang szájából.

[wp_ad_camp_1]

Az egyik legkülönlegesebb természeti jelenség a torjai Büdös barlang. Ehhez hasonló csupán mégegy van Európában, Nápoly környékén. A Büdös barlang egyszerűen egy kénkőforrás, a szag a kénből ered.  A torjai Büdös egy hegy  Székelyföldön, melynem barlangjából a kénkőmező kipárolgása árad felfelé. Egyik oldala a Sómezőkre néz, a kilátás egészen különlege. A barlang a hegy  legfelső sziklájának tövében nyílik, szája kiépített.

Torjai Büdös Barlang

Torjai Büdös Barlang

Régebben a szembántalmakkal és köszvénnyel küzdők rendszeresen látogatták, a kén gyógyító hatása miatt. Emiatt népszerűek a kénes gyógyfürdők is, bár a kén és a melegvíz párosítása nem feltétlenül használ a keringésnek és a gyulladt izületnek. Mostanában a Büdös barlang inkább csak turistalátványosság, iskolai kirándulások, tanulmányutak célpontja. Az első, leghíresebb beszámolót az erdélyi Orbán Blázs írta meg valamikor a 19. század közepén. Írása, melyben a Büdösről is részletes szó esik, egyik fontos átfogó munka Székelyföldről. A Székelyföld leírása című gyűjteménye a Büdös barlangról igen sokoldalúan ír, a beszámoló irodalmi értékkel is rendelkezik amellett, hogy kellően informatív. A torjai Büdös barlanghoz látogatókat meglepheti, hogy nincs nagy felhajtás a barlang bejáratánál és nem is küölönösebben nagy az a bejárat. Egy egyszerű, kövekkel kirakott boltíves kapiról van szó, mely egy átlagember magasságánál nem magasabb. Érdekes látványosság, Székelyföld egésze csodás élményt nyújt a kirándulóknak, de aki erre jár, ne hagyja ki a kénbarlangot, meglepő jelenség. Belépő nincs.