A tető vízszigetelés megóvja az ingatlant a beázásoktól

Akik saját családi házzal rendelkeznek, jól tudják, hogy egy ilyen ingatlanon mindig van mit csinálni, hiszen az állagmegóvás folyamatos odafigyelést és ellenőrzést igényel. Az egyik legnagyobb kockázatot a nedvesség jelenti, ráadásul nem csak a talajból érkező folyadék képes hatalmas károkat okozni, hanem a jelentős mennyiségű csapadék is.

A tető vízszigetelés állapota éppen emiatt kardinális kérdés. A hagyományosnak tekinthető, ferde kialakítású konstrukciók esetében is igen lényeges a megfelelő védelem, ám a sík tető vonatkozásában sokkal nagyobb ennek a kérdésnek a jelentősége. Tudniillik itt a csapadék elvezetés jóval lassabb – lévén a gravitáció kisebb hatást fejt ki -, így aztán a hosszabb ideig pangó folyadék a legkisebb résen is utat tör magának. A régebbi építésű ingatlanok esetében a tető vízszigetelés még gyakorta bitumenes lemezzel volt megoldva, ha a mi otthonunknál is ez van még fent, akkor kiemelt figyelmet kell fordítanunk a gyakori ellenőrzésre. Ennek az anyagnak ugyanis a magas hő a legfőbb ellensége.

Tető vízszigetelés

Tető vízszigetelés

A forró nyarak pedig egyre gyakoribbak és az erős UV-sugárzás következtében a bitumen megrepedezhet. Amennyiben ez megtörténik, akkor a tető vízszigetelés már nem látja el feladatát és előbb-utóbb azt tapasztaljuk majd, hogy felülről beázik otthonunk. Ezt mindenképpen célszerű megelőzni, hiszen a nedves falak utólagos javítása már nagyon nehéz és az esztétikai problémák mellett penészesedéssel, sőt, súlyosabb esetekben akár a struktúra meggyengülésével is számolnunk kell. Célszerű a tető vízszigetelés ellenőrzését tapasztalt szakemberekre bízni, így ugyanis már a kezdődő hibák sem maradnak észrevétlenek. Amennyiben pedig a hozzáértők a felújítást, illetve a cserét javasolják, akkor nem érdemes halogatni a munkálatokat, hiszen hosszú távon hatalmas károkat szenvedhetünk el, ha nem lépünk időben.