A szaunázás alapszabályai

A szauna az egyik legjobb hely, hogy egy kicsit elbújjunk a rohanó világ problémái elől. A melegben nem csupán ellazulhatunk, de az jótékony hatással is van a szervezetünkre, hiszen kitágítja az ereket, erősödik a légzés, tisztítja a pórusokat. Amennyiben nincs olyan ismert betegségünk, vagy a háziorvosunk másképp nem javasolja, időnként kényeztessük magunkat egy klasszikus finn szaunában, a testünk meg fogja hálálni.

További hatalmas előnye ennek a varázslatos izzasztó helyiségnek, hogy nem igényel különösebb előkészületeket a használata, sőt, ha rendelkezünk megfelelő méretű hellyel, akkor akár otthonra is beszerezhetünk egyet, hisz nem jelent nagyobb költséget, mint például egy hét egy nívósabb wellnes szállodában kettesben. Amennyiben mégis egy nyilvános szauna használata mellett döntenénk, akkor is csupán pár szabályt, vagy inkább irányelvet kell betartanunk. Az egyik ilyen, hogy mindenképpen legyünk tekintettel a többi látogatóra, hisz a szauna tényleg a nyugalom és a relaxáció helye. Olyannyira, hogy itt akkor sem néznek minket illetlennek, ha belépéskor sem köszönünk, ám akkor biztosan ferde szemmel tekintenek ránk, ha hangosan nevetgélünk, vagy épp odabent vitatjuk meg barátainkkal az élet nagy dolgait. Ne tegyük, inkább kapcsoljunk ki arra a kis időre és engedjük, hogy az éltető meleg átjárjon minket.

Szauna

Szauna

Arra azonban figyeljünk oda, hogy ne essünk túlzásokba. Ha rendszeres látogatók vagyunk, akkor persze már jó eséllyel kiismertük, hogy a szervezetünknek mennyi bent töltött idő a kellemes, ám ha még csak ismerkedünk a szaunázással, akkor tíz percnél többet egyszerre ne legyünk a forróságban és ügyeljünk a folyadékpótlásra is. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a gőzfürdő végeztével fogyasszunk el legalább egy liter vizet – persze nem kell egyszerre, nyugodtan osszuk kisebb adagokra.