A sügér horgászata

A sügér horgászata kivételesen izgalmas szórakozás lenne, de sajnos Magyarország területén a sügér nem ér el olyan méretet, ami valódi sporthallá emelné. Ettől függetlenül a horgászata valóban élvezetes, ha valaki megelégszik a tenyérnyi nagyságú zsákmánnyal.

[wp_ad_camp_1]

Észak-Európában a horgászata nagyobb hagyománnyal rendelkezik, ami elsősorban annak köszönhető, hogy az északi vizekben nagyobb testtömeget képes elérni. Nem ritkák az 1 kilogrammos példányok, de a másfél kilós sügérek is rendszeresen horogra akadnak.

Noha a sügér nem tartozik a különösebben ismert fajok közé Magyarországon, gyakorlatilag minden horgász találkozhat velük; a sebes hegyi patakokat leszámítva szinte minden természetes vizünkben előfordul. Mivel egyetlen hazai fajjal sem téveszthető össze, így az azonosítása sem okoz gondot. Sőt, a hátúszóján látható fekete pont kivételes azonosítójegyként szolgál.

Sügér horgászata

Sügér horgászata

A sügér agresszív ragadozó; kis mérete ellenére sokszor irreálisan nagy zsákmányállatokra is rátámad. Ezt magunk is megtapasztalhatjuk a horgászat közben, amikor a süllőre vagy csukára bedobott nagyobb csalihalat egy kis sügér kezdi táncoltatni. A sügér jellemzően rajokat alkot; a szláv nyelvekben az egyik elnevezését innen kapta, ami magyarra fordítva bandást jelent.

A sügér horgászata rendszerint babahallal, halszelettel vagy valamilyen műcsalival történik, de gyakran kap a gilisztával szerelt horgokra is. A sügérfélékre jellemző tulajdonsággal rendelkezik, miszerint az agresszív táplálkozása miatt hamar elnyeli a csalit, vele együtt  horgot is. Ilyen esetekben kellő óvatossággal és megfelelő horogszabadítóval érhetünk célt; amennyiben egy helyen sügérkapásokra számítunk, a bevágást ne odázzuk el túl sokáig! Így megmenthetjük a hal életét és a horgunkat is.