A leghosszabb garanciaidő hazánkban gépjárműre

Az új autó vásárlásának számos előnye van, az egyik a gyártók által a gépjárműre vállalt garancia. A jótállással kapcsolatban azonban számos kérdés felmerül. Például, hogy milyen hosszú ideig tart. Az alábbiakban erre is kitérünk.

A garanciaidő kapcsán itt olvashat bővebb információkat! A magyar jogrend alapján minden tartós fogyasztási cikkre garanciát kell adnia az eladónak. Az ehhez kapcsolódó kormányrendelet kimondja, hogy a garanciának legalább egy évig kell érvényesnek lennie az adott termékekre vonatkozóan. A jogszabály alapján minden tízezer forintnál nagyobb értékkel bíró közlekedési eszközre vonatkozik a jótállás. A gépjárművek, különösen az újak, ennél jóval nagyobb értéket képviselnek, ezért a gyártók gyakran kitolják a garancia idejét, annak érdekében, hogy a termékük még vonzóbb legyen a vásárlók szemében. Ez általában kettő-, legfeljebb öt évet jelent díjmentesen. Némi felár ellenében meghosszabbítható a garancia. A robbanómotoros autók kapcsán hét évnél hosszabb időt nem szívesen vállalnak be a gyártók, még az új gépjárművekre sem. A leghosszabb jótállási idő általában a távol-keleti autókra vonatkozik, mint például a Hyandai, Mitsubishi és a Ssangyong, melyek öt éves garanciát biztosítanak. A KIA pedig hét éves jótállást biztosít.

Gépjármű garancia

Gépjármű garancia

A garancia nem csak a vásárlástól eltelt időtől függ, hanem attól is, hogy ez idő alatt mennyit futott a gépjármű. A gyártók esetében százezer kilométer a maximum, azonban felár ellenében ez az érték kitolható százötven-, illetve kétszázezer kilométerre. A garancia lejárta után sem kell búcsút inteni a gyártónak, ugyanis a szakszervizek nagy segítséget jelenthetnek meghibásodás esetén. Bizonyos esetekben külön jótállás jár például a karosszéria elemeire. Garanciális javítás keretén belül akár a rozsdafoltok is eltüntethetők az autóról.