A leggyakoribb elsősegélynyújtási hibák

A szakszerű elsősegélynyújtáshoz alapos elméleti és gyakorlati ismeretekre van szükség. Előfordulhat azonban a mindennapi életben olyan hirtelen bekövetkezett baleset, egészségkárosodás, amikor a sérültet csak a körülötte lévő emberek tudják a saját tudásukhoz mérten első segélyben részesíteni.

[wp_ad_camp_1]

Levágott ujj esetén gyakran jégre helyezve próbálják tartósítani a csonkolt testrészt. Ehelyett fertőtlenítés után fedjük be steril kötszerrel, helyezzük vízálló zacskóba és a zacskót egy másik, jéggel töltött tasakba helyezve gondoskodhatunk szakszerűen arról, hogy megfelelő állapotban jusson el az orvoshoz a levágott ujj. A csonkolt részt szintén fertőtleníteni kell, majd tiszta száraz kötéssel fedni. Égési sérülés esetén ne tegyünk a sérült részre sem jeget, vajat vagy más zsíros anyagot. Nemszabad befedni sem törölközővel, mivel a szövetszálak beleragadhatnak a sebbe. Hideg vízzel hűtsük le, majd fertőtlenítsük és kössük be steril kötszerrel. Azonnal kórházba kell menni, ha az égés a szemet, szájat vagy nemi szerveket érte, vagy ha az égési felület tenyérnyinél nagyobb méretű, ha felhólyagosodik vagy a sérült belázasodik.

Elsősegélynyújtás

Elsősegélynyújtás

Kificamodott boka esetén ne melegítsük a sérült testrészt, hanem jegeljük. Ha a sérült elviselhetetlen fájdalomra panaszkodik, vigyük be a baleseti sebészetre, mert lehet, hogy eltört a csont. Erős orrvérzés esetén ne hajtsuk hátra a fejet, ne is fújjuk ki az orrot, üljünk egyenesen, enyhén előre hajtott fejjel, az orrcimpákat szorítva 5-10 percen keresztül. Vérzés esetén kerüljük az érszorító használatát, maradandó károsodást okozhatunk vele. Tiszta gézcsomaggal vagy törölközővel nyomjuk a sebet, majd fertőtlenítés után kötözzük be. Ha a vérzés nem áll el, vagy a vérzést állat harapása okozta, mindenképpen orvoshoz kell menni. Mérgezés esetén ne próbáljuk meg hánytatni a beteget, minél hamarabb vigyük orvoshoz! Mellkasi fájdalom, ájulás, erős vérzés és gyenge légzés esetén azonnal hívjunk mentőt.