A kávé kultúrája avagy az aranybarna ital varázsa és története

A kávé, az „aranybarna folyadék,” mint sokan szeretik hívni, sokak mindennapi életének szerves része. Az ébresztő ital, a társalgások nélkülözhetetlen eleme, és sokak számára egyszerűen a napindító rituálé.

A kávé eredete meglehetősen homályos, de az egyik legelterjedtebb legenda azt mondja, hogy egy etióp juhász fedezte fel a kávébabokat, amikor a juhok furcsa viselkedését tapasztalta meg, miután legelőn ette a növény leveleit és termését. Az arab világban, a 9. században, a kávé kezdetben energiát adó és élénkítő italként terjedt el. A 15. században a kávé az Iszlám birodalmakból az európai kereskedők általában Egyiptomon és Törökországon keresztül eljutott Európába. A kávéházak Európában és az arab világban egyaránt népszerűek lettek, és gyorsan kulturális központokká váltak, ahol az emberek beszélgettek, vitáztak és élvezték az italt. A 17. században a kávé Franciaországba, majd Londonba és Bécsbe is elterjedt. Az 1700-as évek elején Európa egyik legkedveltebb italává vált. Az Egyesült Államokban a kávé főzése az 1600-as évek végén kezdődött, és a forradalmi időkben, a bostoni teaparti miatt, a teától való függőség csökkentésének eszközeként nőtt az elterjedtsége.

Kávé

Kávé

A jó kávé elkészítése egyszerre művészet és tudomány. Két fő típusa létezik: az eszpresszó és a filtrált kávé. Az eszpresszó egy koncentrált kávé, amelyet nyomás alatt készítenek. A finom őrölt kávé babokat megszorítják és forró vízzel átsütik. Az eredmény egy kis mennyiségű sűrű, aromás ital. A filtrált kávé általában lazább és enyhébb ízű, mint az eszpresszó. A kávéőrleményt szűrőpapíron vagy más szűrőeszközön átszűrik, miközben a forró víz átfolyik rajta. A jó kávé titka a minőségi alapanyagokban és a megfelelő elkészítésben rejlik. A kávé minőségét befolyásolja a kávészemek eredete, a pörkölés módja és az őrlés frissessége is. A kávé kultúrája szerte a világon változatos és gazdag. Különböző országokban más és más kávéitalok, készítési módok és hagyományok alakultak ki. Például Olaszországban az eszpresszó és a cappuccino a mindennapok része, míg Törökországban a török kávé különleges szertartás és jóslás eszköze is lehet.