A járólap előnyei és hátrányai

Felújítás és építkezés során az egyik legfontosabb kérdés, hogy melyik helyiségben milyen padlóburkolat legyen majd. Sokan elkövetik az a bagatell hibát, hogy valamilyen kényszermegoldást választanak – például azért, mert sietni kell -, gondolván, hogy majd idővel cseréltetik, ám aki burkoltatta már le az egész otthonát, az jól tudja, hogy ez korántsem ilyen egyszerű.

Óriási felfordulással jár, és sokkal könnyebb úgy megcsinálni, hogy az egész lakótér üres, mert amikor már aktívan belaktuk az egészet, akkor hatalmas nyűg minden ki és átpakolni. Emiatt aztán érdemes nagyon alaposan átgondolni és megtervezni, hogy hova mi kerüljön. A laminált padló mellett még mindig a járólap a legnépszerűbb választás, azonban mielőtt mindenhová azt tetetnénk – vagy épp ellenkezőleg, teljesen elvetnénk még az ötletét is -, nem árt, ha tisztában vagyunk az előnyeivel és a hátrányaival egyaránt. A járólapot nem véletlen hívják hidegburkolatnak, így a legszembeötlőbb különbség egy laminált padlóval – vagy parkettával – szemben az, hogy jóval hűvösebb annál. Nyáron ez akár előny is lehet, ám a téli hónapokban lehet, hogy ez sokakat zavar. Ez természetesen padlófűtéssel kiküszöbölhető.

Járólap

Járólap

Arra is érdemes gondolni, hogy még a legellenállóbb darabok is jóval könnyebben törnek és sérülnek, mint a melegburkolatok, keménységük miatt pedig kisgyermek mellett némileg veszélyesebbek is, hisz egy esés nagyobb bajt okozhat ilyen felületen. Ám az apróbb hátrányok mellett vannak előnyei is. Ha nem törik, akkor sokkal tartósabb és ellenállóbb, mint a laminált padló, szinte egyáltalán nem karcolódik, és a fényéből sem veszít az évek során. Ennél sokkal fontosabb azonban, hogy megfelelő elhelyezése esetén teljesen vízálló, így olyan helyiségekben, ahol esélyes, hogy nagyobb mennyiségű folyadék kerül a padlóra, mindenképpen bölcsebb választás. Vitathatatlan, hogy a lerakása nem olyan egyszerű, mint más padlóburkolatok esetében, de sokszor megéri a plusz munkát.