A hátfájás okai

Kevés rosszabb érzés létezik, mint egy hasogató hátfájás, pedig meglepően sokakat érint, hisz időről időre az emberek közel kétharmada szenved tőle. Ideig-óráig lehet próbálkozni fájdalomcsillapítással, ám az egyetlen hatásos módszer ellene, ha megkeressük a fájdalom pontos okát.

Amikor egy rossz mozdulat következménye a hasogató érzés, olyankor az esetek legnagyobb részében izom eredetű az ok, Ilyenkor nyugalmi állapotban legtöbbször enyhül, vagy meg is szűnik a kellemetlen érzés, ami mozgás közben újra felerősödik. Ilyenkor konzervatív kezelés következik, amely a pihenés és a szükséges fájdalomcsillapítás mellett abból áll, hogy a beteg megtanulja óvni a hátizmokat. Erre vannak különböző praktikák (mint a helyes felkelés, a szabályos emelés), melyek alkalmazásával jó eséllyel elkerülhető a fájdalom kiújulása. Izom eredetű fájdalomnál érdemes továbbá masszőr segítségét kérni, aki szakszerűen kidolgozza a meglévő csomókat, letapadásokat. Amennyiben folyamatos ülőmunkát végzünk, akkor még úgy is megfájdulhat a hátunk, ha ergonómiailag megfelelő székben tesszük azt. Ilyen esetben rendkívül fontos, hogy az időszakos masszázs mellett heti legalább 2-3 alkalommal, rendszeresen tornázzunk és nyújtsuk az izmainkat.

Hátfájás

Hátfájás

Gyaníthatóan más a helyzet, ha nyugalmi helyzetben, éjszaka is folyamatosan fáj a hátunk, főképp, ha ilyenkor még erősebben, mint napközben. Ilyen esetekben valamilyen gyulladás, fertőzés, esetleg gerincsérv állhat a háttérben, de teljes bizonyossággal a daganatos megbetegedés sem zárható ki, így ilyenkor mindig diagnosztizálásra van szükség, amely esetenként többfajta vizsgálatot is magában foglal. Ha panaszaink több napon keresztül fennállnak és pihentetésre sem szűnnek, akkor mielőbb keressük fel háziorvosunkat, aki előírja a számunkra szükséges vizsgálatokat.