A forró víz megöli a baktériumokat?

Azok az emberek, akik sok edényt kézzel mosogatnak el, gyakran elgondolkodnak azon, vajon a forró víz elpusztítja-e a baktériumokat. Mások azt szeretnék tudni, hogy a forró víz megöli-e a baktériumokat a ruhaneműben. És vannak, akik szeretnének megtakarítani egy kis pénzt, és hideg vizet használnak a mosogatáshoz és a mosáshoz. A forró víz képes elpusztítani bizonyos kórokozókat, de az igazi kérdés az, hogy milyen melegnek kell lennie a víznek, és mennyi ideig kell használni?

Bár lehetséges néhány baktérium elpusztítása pusztán forró vízzel, a víznek jóval magasabb hőmérsékletűnek kell lennie, mint amit a bőr elvisel. A legtöbben rövid ideig elviselik a 40 fokos hőmérsékletet, de nagyjából ennyi. Nehéz pontosan meghatározni a baktériumok elpusztítására szolgáló víz hőmérsékletét, de az ivóvíz jó referenciaként szolgál. Az ivóvíz fertőtlenítése érdekében a Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) azt javasolja, hogy a vizet legalább 1 percig forraljuk, legfeljebb 5000 láb magasságban. Magasabb tengerszint feletti magasságban a vizet 3 percig kell forralni. Tehát ez 100 fok (tengerszinten) a baktériumok és kórokozók megbízható elpusztítása érdekében, hogy a víz iható legyen. Ezzel szemben a legtöbb edény- és ruhamosás 120 foknál alacsonyabb hőmérsékleten történik, így nem biztos, hogy feltételezhető, hogy sok baktériumot pusztít el a forró víz.

Forró víz

Forró víz

Még ha a forró víz nem is pusztít el sok baktériumot, segít tisztábbá tenni az edényeket és a ruhákat, így megszabadítja őket a baktériumok potenciális gazdáitól. A forró víz és a mosószer együtt megtámadja az olajokat és a szennyeződéseket. A vízzel leöblített olaj és szennyeződés baktériumokat tartalmaz. Forró víz nélkül a mosószer kevésbé hatékony, az olajos edények és ruhák pedig nem lesznek olyan tiszták. Mivel nem lehetséges forrásban lévő vízzel fertőtleníteni az edényeket vagy a ruhákat, fertőtlenítőszert kell használnia.