A fogyás valódi titka: a tudatosság

Az elmúlt száz évben a fejlett országokban egyre nagyobb problémát jelent az elhízás és a túlsúly. Az életszínvonal emelkedésével ez a tendencia sajnos egyre inkább gyorsul, és a szakemberek előrejelzései alapján hamarosan elérjük azt az állapotot, hogy ez lesz majd a vezető halálozási ok.

A jelentős túlsúly ugyan önmagában is hatalmas kockázatot jelent, ám a hosszú távú hatásai az igazán veszélyesek. Az ízületi gondok mellett szív- és érrendszeri problémák kialakulásához vezet, sokszorosára emeli a 2-es típusú diabétesz esélyét, és még ezernyi olyan egészségre gyakorolt hatásáról tudni, ami elkerülhető lenne, ha az emberek odafigyelnének a táplálkozásra és a testmozgásra. Az elhízás azonban az esetek döntő többségében egy alattomos dolog. Noha hajlamosak vagyunk úgy tekinteni rá, mint ami egyik napról a másikra alakul ki, erről persze szó sincs. Hosszú évek, mire valaki a jelentős pluszt felszedi, ehhez pedig még csak különösebb kilengések sem kellenek. Tévedés ugyanis azt gondolni, hogy csak azok lesznek kövérek, akik féktelenül táplálkoznak. Ha így lenne, akkor jóval könnyebb lenne tenni ellene, ám az igazság az, hogy elég, ha napi kétszáz kalóriával többet eszünk, mint kellene, és ha emellett a fizikai aktivitásunkon nem változtatunk, akkor az tíz kilogramm pluszt jelent évente.

Fogyás

Fogyás

Kétszáz kalória pedig gyakorlatilag észrevehetetlen, mondhatni hibahatáron belüli mennyiség. Ezért aztán sokkal fontosabb annál, mint ahogy azt gondolnánk, hogy rendszeresen ellenőrizzük a testsúlyunkat, és ha kell, akkor igenis számoljuk a kalóriákat – legalább pár héten keresztül, amíg beállítjuk a megfelelő mennyiségeket -. Ugyanis ha már megtörtént a baj, és rajtunk van a plusz tömeg, akkor azt leadni csak ugyanígy, tudatosan lehet, ám ehhez nagy adag akaraterőnek kell párosulnia. Ez ugyanis egy hosszadalmas folyamat, ami nem a különböző csodadiétákon és pirulákon múlik, hanem azon, hogy képesek vagyunk-e kitartók maradni hosszú hónapokon, vagy akár éveken át. Ez nem megy másképp, csak ha tényleg tudatosan állítjuk össze az étrendünket, és az edzéstervünket egyaránt, s aztán mindkettőhöz megalkuvást nem bíró módon tartjuk is magunkat. Ennyi a titok, ha fogyásról van szó, ám azt jó, ha észben tartjuk, hogy az elhízást megelőzni sokkal egyszerűbb, mint fogyókúrázni.