Tudnivalók a retekről

Valószínűleg mindenki kóstolta már a retket, hiszen egy olyan élelmiszernövényről van szó, aminek több fajtája is ismert, és hazánkban is nagyon népszerű. A retek a káposztafélék családjába tartozó élelmiszernövény-faj és népies neve a kerti retek vagy réparetek. Már az ókorban ismerték és termesztették, és mivel nagy a C-vitamin tartalma, ezért nagyon hasznos.

Feljegyzett adatok vannak arról, hogy a az egyiptomi piramisok építőmunkásai fogyasztották. Kelet-Ázsiában még régebben, már évezredek óta termesztik és fogyasztják. Leginkább nyersen fogyasztják, kenyérre téve vagy saláták alkotórészeként. A reteknek a húsos gyökerét fogyasztják, és több fajtája is ismert. Legelterjedtebbek közülük a piros, fehér é fekete héjúak. A téli hónapok után ez az egyik legkorábban termő fajta a hónapos retek. és piacra kerülő zöldségféle, amely vitaminokban is gazdag. A legkorábban termő fajta a hónapos retek,  A retek legfontosabb hatóanyagai a C-vitamin, a kéntartalmú illóolajok, a raphanol és a mustárolaj-glikozid.

Retek

Retek

A mustárolaj-glikozid jótékony hatással van a köhögéssel járó betegségek esetén, mivel oldja a nyákot és csillapítja a köhögést. Sok természetgyógyász szerint a retekfélék heti rendszerességgel való fogyasztása megelőzheti az epekő képződését. A fekete retekből készült retekszirup kifejezetten ajánlott köhögéses betegségek esetén. Ilyenkor a fekete retket alaposan megmossák, lyukat vájnak a közepébe, majd az üregbe mézet öntenek. A retek, mérsékelten fogyasztva az emésztést elősegítő, étvágygerjesztő és vesetisztító hatása van. A préselt reteklevet leggyakrabban epebántalmak kúrálására ajánlják. Egy olyan zöldségféléről van szó tehát, amely nagyon kellemes ízű és gyógyító hatása is van. Gyógynövényként két formában, szirupként és léként alkalmazzák és fogyasztják.