Füvesítés, de hogyan?

Amikor úgy határozunk, hogy több zöldet szeretnénk házunk tájékára telepíteni, akkor el kell döntenünk, hogy ezt milyen formában kívánjuk kivitelezni, azaz a füvesítésre gyeptéglát vagy inkább fűmagot választunk-e.

A fűmagos, vagy a készgyepes füvesítés a célravezető módszer?

A gyeptégla számos előnnyel jár, amikor a füvesítés a téma. A gyeptégla, vagy más néven a gyepszőnyeg rendkívül kedvező tulajdonsága, hogy már a telepítést követően azonnal egy csodálatosan esztétikus, zöld felületet kapunk. A fűmagnál azonban számolnunk kell egy hosszabb idő – általában 4-6 hét – elteltével, míg megkapjuk ugyanazt az eredményt… De valóban ugyanazt az eredményt kapjuk-e meg? Hát az igazság ez ügyben az, hogy sajnálatos módon nagy valószínűséggel nem ugyanazt az eredményt fogjuk kapni egy sikeres fűmagos füvesítést követően, mintha készgyepet telepítettünk volna hasonlóan megfelelő körültekintéssel. Hogy miért van ez? Azért, mert a fűmag alkalmazásakor lényegében lehetetlen olyan mértékben kiszűrni a gazosodást, mint amennyire ki lehet szűrni megbízható forrásból beszerzett és telepített gyepszőnyeg esetén. Utóbbiak ugyanis egy olyan speciális – erre a célra kinemesített – fűmagkeverékből sarjadnak ki, melynek pontos receptjét, avagy mibenlétét a gyártók a mai napig féltve őrzik. Továbbá a készgyep-neveldékben a körülmények is olyanok, melyek a fejlődő fű számára a lehető legoptimálisabbak. Ha kell, akár mesterséges külső beavatkozást is alkalmaznak. Ne csodálkozzunk tehát, ha a két metódus eredményeit szemügyre véve arra a következtetésre kell jussunk, hogy mi, egyszerű hobbikertészek nem tudunk labdába rúgni a pázsitnevelésre szakosodott, évtizedes múltú óriáscégekhez képest. Nincs ebben semmi meglepő, de még sajnálnivaló sem! Kétségbevonhatatlanul kijelenthető, hogy sokkal több kockázattal és nehézséggel járhat, ha a fűmagot választjuk a készgyep, gyeptégla alternatívái ellenében. Észak-Amerikában a tényeket már régen figyelembe vették. Nem is véletlen, hogy a Földnek azon a részén a füves területek közel 80%-a gyeptéglával borított.

Hogyan érdemes füvesíteni?

Hogyan érdemes füvesíteni?

A módszereknek a leendő pázsit minőségben is megmutatkozó különbözősége

A füvesítés tehát két módon érhető el, ám korántsem mindegy, hogy melyik mellett döntünk. A lényegi különbségek szinte kézzel foghatóvá teszik a választást. A fűmag alkalmazása a zöld terület kialakítására, bár olcsóbbnak tűnhet, nem biztos, hogy az is lesz. A legtöbb esetben ugyanis a nem megfelelő, nem kiváló fűmag elültetéséből kifolyólag ismét vásárolnunk kell, így már sokkal költségesebb megoldásnak bizonyul. A nem megfelelő időjárás is befolyásolhatja a zöld felület létrejöttének idejét. A fűmag alkalmazása esetén még annak a kockázata is fennáll, hogy fokozottabb lesz a gyomnövekedés. A füvesítés ebben az esetben 2 hónapot is igénybe vehet, míg a gyeptégla használata során viszont pillanatok alatt élvezhetővé válik a zöld felület megjelenése. Szintén nagy hátrányát képezi a fűmaggal történő füvesítésnek, hogy a telepítést követően bő vízmennyiségre van szükség. Ezzel szemben, ha inkább a gyepszőnyeg telepítés mellett kötelezzük el magunkat, sokkal könnyebb dolgunk lesz. Jóval nagyobb esélyünk lesz arra nézve, hogy ne kudarc, vagy jobbesetben „félsiker”, hanem szemet gyönyörködtető eredmény legyen fáradozásaink gyümölcse. Egy olyan tökéletes pázsit, amely már a legeslegelején ott lebegett lelki szemeink előtt.

A tuti: gyepszőnyeg, gyeptégla, minőségi készgyep

A gyeptégla igazán tökéletes megoldás lehet akár családi házak udvarának füvesítésére, akár egy kertrész szépségének növelésére. Alkalmas lehet még az üzleti találkozók és kulturális rendezvények helyszíneinek füvesítésére is. Ilyen esetekben vajmi kevés rá az esély, hogy a fűmag olyan gyorsaság alatt látványossá váljon, mint a gyeptégla.