A tavasz első hírnöke a hóvirág

Talán mindannyian emlékszünk még rá, amikor évtizedekkel ezelőtt, így február derekán apró csokrokban árulták az üzeletek bejáratánál a hóvirágot. Olyankor  felsóhajtottunk: íme, közeleg a tavasz! Azóta a hóvirág védett növény lett, de látványa ma is szívmelengető. Épp most nyílik az erdőkben, kiskertekben.

[wp_ad_camp_1]

A kikeleti hóvirág Közép-Európában honos. 10-20 centiméter magasra nő, hagymás, évelő növény. A hóvirág fehér virágai a lombos erdők alján kora tavasszal, hóolvadáskor kezdenek kibújni. A növény a földalatti hagymájából táplálkozik kezdetben.

A hóvirág zárvatermő növény, virágainak takarólevelei nem alkotnak  külön csésze- és sziromleveleket, hanem azok  egyformák. Az ilyen virágtakarót lepelleveleknek hívjuk. A hóvirág évelő növény, hagymájából minden évben új hajtás fakad.. Februártól áprilisig virágzik, zömmel üde és nedves lomberdőkben akadhatunk rá.

Hóvirág

Hóvirág

Ha saját kertünkbe szeretnénk belőle telepíteni, akkor érdemes a hagymákat virágboltban beszerezni, ne hozzuk el az erdőből!!

A hagymákat ősszel vagy tavasszal az elvirágzás után lehet ültetni,  10-15 cm mélyre helyezzük, alá pedig tegyünk  egy kis komposztot! Ha fű közé ültetjük, akkor csak a levelek elszáradása után tudunk ott füvet nyírni.

A nemesített hóvirág tovább virágzik, mint erdei társa és a virágai is nagyobbak. A kert déli oldalán, szélvédett helyen érdemes ültetni, akkor mér decemberben is lehet nyíló hóvirágunk. Ha azt szeretnénk, hogy a virág a természetben szokásos helyen virágozzon, akkor ültessük fa alá, mohás részre. A csoportokban ültetett hóvirág tavasszal lélekmelengető látványt nyújt. Nem utolsó sorban semmi féle gondozást nem igényel.

A hóvirág 2005 szeptemberében az Európai Unióban veszélyeztetett és védett növénnyé lett nyilvánítva.