Új módszer, amely segít a tudósoknak megérteni a színek feldolgozását az agyban

Az új technológia fejlesztése révén a Minnesotai Egyetem kutatói kitaláltak és létrehoztak egy módszert, amely lehetővé teszi a tudósok számára, hogy megértsék, hogyan reagál a gyümölcslégy agya a különböző színek felismerésére.

[wp_ad_camp_1]

Ezt azért tették, hogy meg lehessen határozni, hogy az agy hogyan reagál a színre, emberekre és állatokra. Egy gyümölcslégy az emberhez képest ötször gyorsabb vizuális rendszerrel rendelkezik. Néhány ragadozó rovar tízszer gyorsabban lát, mint az ember. „Ha megértjük, hogy a szín látása hogyan befolyásolja az agyat, akkor jobban megérthetjük, hogy a különböző állatok hogyan reagálnak bizonyos ingerekre” – mondta Trevor Wardill, a tanulmány vezető szerzője és a Biológiai Tudományok Főiskolájának adjunktusa. „Ennek során meg fogjuk tudni, hogy mi érdekli őket leginkább, hogyan befolyásolja viselkedésüket, és milyen előnyökkel járhatnak a különböző színérzékenységek az egyén vagy egy faj túlélése szempontjából.”

Agy

Agy

A csapat egy laboratóriumban kidolgozta az új megközelítést: szűrőalapú optikai rendszer kifejlesztését végezték el kétfoton mikroszkóphoz, amely a látható spektrumot elosztotta oly módon, hogy a gyümölcslegyek fényt láthassanak anélkül, hogy az agy képalkotását megzavarnák az optikai szűrőgyártó. Nagysebességű projektorok és vetítőanyagok tesztelését végezték el olyan képernyő azonosítására, amely az egyes hullámhossz-sávok szinte állandó fényerejét a képernyő minden pontján megtartja az UV-től a vörös fényig, és a gyümölcslégy (Drosophila melanogaster) transzgénikus légytörzseit is előállították, amelyek a következő módszerek egyikében vagy több változatában is különböztek egymástól: a pigment sűrűségének szűrése, a fotoreceptor funkciója és a kalcium aktivitás mutatója.