Több szempontból is döntő befolyással bír a szegélyléc mérete

Az esztétika mellett a funkcionalitásban is nagy szerepet játszhat egy-egy építőipari kiegészítő mérete. Ennek megfelelően minden esetben körültekintő módon kell megvizsgálnunk, melyik modell a legoptimálisabb számunkra.

Kifejezetten így van ez minden szegélyléc felhasználásánál. Laikusként csak a munkálatok során szembesülünk majd azzal, hogy ez a kiegészítő milyen fontos szerepet tölt be egy ingatlan kivitelezésénél, tudniillik már a betonalap kiképzésénél is szükség van a háromélű módozatára. Ugyancsak szegélyléc segítségével készítik el a támfalakat és a szerkezet kialakításánál van még egy lényeges pont, ahol elengedhetetlen a beépítése, ez pedig nem más, mint a lépcsők élképzése. Ugyanakkor mindegyik lépés esetén vizsgálni kell, melyik modellel érhető el megfelelő eredmény. Egyfelől nagy hangsúlyt kell fektetni a szegélyléc alapanyagára. Amikor a szabadban dolgozunk, kiemelt jelentőséggel bír a strapabíróság, hiszen az eszköz ekkor ki van téve az időjárás hatásainak. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy járófelületek esetében az átmenő forgalom mértékét is figyelembe vegyük.

Szerencsére aránylag könnyedén eligazodhatunk a kínálatban. A műanyagból készült darabok általános felhasználást tesznek lehetővé, míg a fa elsősorban az átmeneti megoldásként szolgálhat, például a betonalakzatok kialakításánál. Amennyiben tartós és kifejezetten időtálló alternatívát keresünk, úgy a rozsdamentes acélból készült szegélyléc lehet a legoptimálisabb választás. Ne feledjük azonban azt sem, hogy ezek csak speciális szerszámokkal, időigényesen vághatók darabra. Ezért aztán beszerzéskor figyeljünk oda a szegélyléc méretére is. Ezzel a lépéssel rengeteg felesleges munkától megkímélhetjük magunkat. Kardinális, hogy ne csak a hosszra helyezzünk nagy hangsúlyt, hanem a szélességre is, ez utóbbi ugyanis sokkal nehezebben módosítható utólag.