Szemüvegtisztítás házilag

Ahogy az ember egyre korosodik, úgy lesznek gyakoribbak a különböző egészségügyi problémák is. Sűrűbben fájnak az ízületek, fogy az erő, na meg az állóképesség is megkopik, ám ami a legtöbbeket érinti, az az éles látás megkopása.

Ennek többféle oka van, és bizony van köztük sajnos kivédhetetlen is. Bár a szemeink romlását sok esetben a sok számítógép előtt eltöltött idő okozza, bizony nem egy esetben a genetika tehető felelőssé a látásunk romlásáért. Ugyancsak lehet valamilyen betegség a kiváltó ok (ilyen például a cukorbetegség), de közrejátszhat az öregszeműség, vagy akár valamilyen hályog megjelenése is. Ha a szakorvosi vizsgálat nem ír elő műtétet, akkor a két elsődleges látásjavító megoldás legtöbbször a szemüveg, vagy a kontaktlencse viselése. Ez utóbbi nem igényel különösebb karbantartást – legalábbis fizikailag nem nekünk kell tisztítani -, hisz függően attól, hogy napi, avagy havi (egész pontosan 30 napos) lencsét használunk, csak a megfelelő módon kell tárolnunk lencséinket, illetve egy napos esetében ugye még arra sincsen szükség.

Szemüvegtisztítás

Szemüvegtisztítás

Ám egészen más a helyzet, ha valami miatt úgy döntünk, hogy inkább szemüveget választunk. Természetesen megvannak az előnyei a kontaktlencsével szemben (hisz csak egyszer kiadást jelent a megvásárlása, valamint betegen is viselhetjük), viszont ugyanígy hátrányokkal is bír. Túl azon, hogy vigyáznunk kell rá, hisz egy komolyabb fizikai behatás teljesen tönkre is teheti, a párásodás mellett a szennyeződésekkel is örök harcot vívhatunk. Ráadásul érdemes nagyon gyorsan elfelejteni azt a berögződött mozdulatot, hogy a drága lencséket a ruhánk aljával töröljük tisztára, hisz a különböző szemcsékkel, illetve a ruha anyagával is kárt tehetünk bennük. Mindenképpen kimondottan erre a célra kifejlesztett, speciális nedves törlőkendőt használjunk, ez tökéletesen alkalmas arra, hogy akár útközben is gyorsan megtisztítsuk a szemüvegünket. Ha ennél is alaposabb megoldásra van szükségünk, akkor pH-semleges mosogatószerrel, folyó víz alatt (természetesen csak az ujjainkat használva) nyugodtan le is moshatjuk az okulárénkat, majd egy mikroszálas törlőkendővel szárazra törölhetjük. Így hosszú időn keresztül megőrizhetjük tökéletes állapotukat, hisz már a hajszálkarcok is rendkívül zavaróak tudnak lenni egy idő után.