Spórolj vizet egyszerűen!

Egyre többször hallani, hogy mennyire fontos, hogy odafigyeljünk az ökológiai lábnyomunkra és a szelektív hulladékgyűjtés mellett a legegyszerűbb módja ennek a vízfogyasztásunk optimalizálása. A tiszta víz ugyanis óriási kincs, s bár úgy tűnhet, hogy mi, magyarok igencsak szerencsések vagyunk ilyen szempontból, rengeteg energiát – és ezáltal káros anyag kibocsátást – spórolhatunk meg, ha odafigyelünk a vízfogyasztásunkra.

Ehhez ráadásul nem is kell óriási áldozatokat hoznunk, mindössze annyira van szükség, hogy a mindennapokban tudatosan gondolkozzunk.Házon belül mindig figyeljünk oda arra, hogy feleslegesen ne folyassuk a vizet. Sokakban él a berögződés, hogy fogmosás, vagy épp borotválkozás közben nyitva hagyják a csapot, ám nem nehéz belátni, hogy ez mennyire káros és felesleges szokás. Teljesen felesleges 2-3 percig folyatni a vizet egy fogmosás alatt, főleg, mert csak a legvégén öblítünk, egész odáig ez nem több mint pazarlás. Ugyanez a helyzet a mosogatás során is. Első körben tisztítsuk meg a szennyezett edényeket és eszközöket, majd csak ezt követően, a leöblítéshez nyissuk meg a vizet. Természetesen a mosogatógép még ennél is takarékosabb megoldás, ha tehetjük, akkor szerezzünk be egyet. Egy modern masina akár 6-8 liter vízzel is képes egy teljes ciklusra – ezt kézi mosogatással lehetetlen teljesíteni.

Víz

Víz

A fogyasztásunk is nagyban befolyásolja a karbon lábnyomunkat. Ha leszokunk a palackozott víz vásárlásáról (aminek semmi értelme, hisz Magyarország legnagyobb részében tökéletes minőségű a csapvíz), azzal rengeteg tehertől mentesítjük a bolygónkat, hisz a palackok előállítása sok energiába és vízbe kerül (egy kilogrammnyi PET palack elkészítése több, mint 130 liter vizet igényel). Tisztálkodáskor ugyancsak sokat tehetünk a vízfogyasztásunk visszaszorításáért. Fürdés helyett zuhanyozzunk és ha lehet, használjunk áramlásszabályozó szeleppel ellátott zuhanyfejet, ami csak 6-7 liter vizet enged át percenként, így egy három perces zuhany akár 20 liter vízzel is megoldható. Tegyünk a környezetünkért, és figyeljünk oda a vízfogyasztásunkra is!