Mit tetováltassunk magunkra?

A tetoválást viselő embert néhány évtizeddel ezelőtt még kifejezetten veszélyesnek ítélte a közvélemény. Tény, hogy a börtönökben igen gyakran készültek tetoválások, azonban a testfestés története ennél sokkal de sokkal mélyebbre nyúl vissza, mégpedig egészen az Ókorig.

[wp_ad_camp_1]

Igen, kutatások szerint már időszámításunk előtt a negyedik évezredben is „divat” volt a tetoválás, az egyiptomiak, a görögök, a rómaiak, a japánok, valamint a polinéziaiak körében egyaránt. Ez utóbbiak esetén a köznyelvben manapság csak „tetkónak” titulált ábra, amelyet a bőrrétegekbe vitt színezőanyag felhasználásával alakítanak ki, törzsi díszítésnek számított. Napjainkban tehát a tetoválás már nem a bűnözők kiváltsága, hiszen ezek a minták már réges-régen kiszabadultak a börtönrácsok közül. Tény, hogy most is vannak még olyan szakmák, amelyek gyakorlásában akár egy kis tetkó is megakadályozhatja a viselőjét, az ügyvédek, orvosok és üzletemberek körében például nem kifejezetten népszerű az ilyesmi.

Tetoválás

Tetoválás

A különböző ábrákkal kivarrt fiatalok gyakran a tetkókon keresztül is lázadnak, hiszen az esetek jelentős részében a szülők minden megtesznek azért, hogy lebeszéljék gyermekeiket a tetováltatásról, persze, többnyire sikertelenül. A tetoválás már nem a züllött, lecsúszott, a társadalom perifériáján élő gonosztevők védjegye, sokkal inkább az önkifejezés egyik különleges módja, amelyet egyébként nem csak a férfiak, hanem a nők is kedvelnek.

 

Gyakran láthatunk hölgyeket, akiknek a bőrén sokszor ártalmatlan figurákat találunk, közkedvelt ábrának számít például a pillangó, a delfin, a különböző virágfajok, egy-egy név, szlogen vagy rövid idézet. A nevekkel azonban érdemes csínján bánni. Elsőre talán nagyon spontán és romantikus ötletnek tűnhet magunkra tetováltatni az éppen aktuális kedvesünk nevét, azonban a szakítást követően az új kapcsolatban bizony sok kellemetlenséget okozhat egy „szeretlek, Feri” jellegű tetoválás, kivéve persze, ha mindig olyan párt választunk magunknak, akinek a keresztneve megegyezik az előző szerelmünkével!