Minden, amit tudnia kell a konyhai hulladékdarálóról

Manapság a konyhai hulladékdaráló az egyik leghasznosabb eszköz otthonunkban. John Hammes által 1927-ben feltalált szeméttárolója meglehetősen következetes kialakítású maradt, de használatának mértéke megnőtt ahhoz, hogy szinte minden konyhában szükséges eszközzé váljon.

[wp_ad_camp_1]

A hulladékdaráló a mosogató aljára van szerelve, és úgy van kialakítva, hogy a szilárd élelmiszer-hulladékot egy őrlőkamrában gyűjtse össze. A hulladékdaráló bekapcsolásakor egy forgótárcsa vagy járókeréklemez gyorsan megfordul, és az élelmiszer-hulladékot az őrlőkamra külső falához kényszeríti. Ez apró darabokra darálja az ételt, amelyet aztán a kamra falán lévő lyukakon keresztül víz mossa le. Míg a darálónak van két tompa fém „foga”, úgynevezett járókerekek, nincs éles pengéjük, mint azt általában gondolják. A hulladékdaráló eltér a tényleges szeméttárolójától és a szemeteskosarától is. Nem minden ételmaradékot és folyadékot kell ebbe a hulladékdarálóba önteni.

Konyhai daráló

Konyhai daráló

Az eldugulások és az elakadások megakadályozása érdekében fontos megismerni, hogy mely ételeket szabad a kukába dobni, és mire való a hulladékdaráló. Általában nem szabad kemény vagy rostos ételmaradékokat, burgonyahéjat, zsírt és olajat a hulladékdarálóba tenni. Egy kis hibaelhárítás a gyakori hulladékdaráló problémák esetén több ezer dollárt takaríthat meg a szervizelés miatt és nem kell egy új egységet sem feleslegesen megvásárolnia. A legtöbb hulladékdarálási probléma elakadással kapcsolatos. Az elakadt hulladékdarálót könnyű megoldani, de az elakadás figyelmen kívül hagyása és az egység ismételt újraindítása kiégetheti a motort. Az eltömődést leggyakrabban a helytelen ételek okozzák, mint például a zsír, a burgonyahéj vagy a nehezen őrölhető ételek. Eltömődés előfordulhat magában a hulladékdarálóban, de általában a szennyvízelvezető csőben jelenik meg a darálás után.