Miért vándorolnak a madarak és hova?

Minden évben megfigyelhetjük, hogy a madarak a hideg időszak közeledtével eltűnnek, és csak a meleg tavaszi hónapokban bukkannak elő újra. Azzal a legtöbben tisztában vannak, hogy délebbre repülnek, de ennél bővebb információval nem igen rendelkeznek a témáról, mely egyébként rendkívül érdekes.

[wp_ad_camp_1]

A gólyák és a ludak biztosan nem nálunk telelnek, de még a tudósok számára is meglepő, hogy milyen messzi tájakon járnak hónapokon át. Ennek egyik kiváló példája, hogy egyes visszatért állatokban afrikai bennszülöttektől származó nyílhegyeket találtak. A felfedezés után a madarak gyűrűzése és visszafogása segített sokat a tudósoknak a madarak vonulási útvonalait illetően. Elsősorban a hideg idő miatt kényszerülnek a madarak a vonulásra, ugyanis a fő táplálékforrásukat jelentő rovarok ilyenkor elbújnak, és a magok is hó alá kerülnek. Bár nem minden madár repül el, de a nálunk maradó apróbb fajták túlélési esélyei jelentősen csökkennek, ha nem gondoskodunk etetésükről. A legtöbb vízimadár csak a mediterrán térségig repül, mások pedig egészen a trópusokig.

Madárvándorlás

Madárvándorlás

A Földközi-tengeren történő átkelés során jellemzően háromféle folyosót használnak. Az Ibériai-, és az Appennini-félszigetet, valamint a Boszporuszt. Sajnos tény, hogy az kontinensünkön védett fajokra sok veszély leselkedik más országokban, ahol tömegesen vadásznak rájuk. Vannak olyan északi madarak, akik kifejezetten hozzánk jönnek telelni, hiszen esetükben a mi teleink enyhének számítanak. Tipikusan ilyenek a varjak, de megfordulnak nálunk meggyvágók, fenyőrigók, vörösbegyek, sőt, akár sárgafejű királykák is. Fontos, hogy telente tegyünk ki az ablakpárkányra vagy madáretetőbe pár marék magot és valami zsiradékot. A gondoskodásért cserébe vidáman csivitelő madarak látványában gyönyörködhetünk majd.