Miért szégyen a depresszió?

A mindennapokban gyakran előfordul, hogy olyan szavakkal dobálózunk, amelyeknek nem is ismerjük pontosan a jelentését és így sokszor hajlamosak vagyunk elbagatellizálni a környezetünkben élők problémáit.

[wp_ad_camp_1]

Ha valaki kissé lehangoltnak tűnik vagy rossz napja volt és elszomorodik, előfordul, hogy az illetőt úgy próbáljuk meg biztatni, hogy „ugyan már, ne légy depressziós”. Ha pedig valaki éppenséggel valóban komoly lelki válságban van, az sokszor fel sem tűnik azoknak, akik körülveszik. De mit is jelent igazából a depresszió? Érdemes tisztázni, hogy, bár kétségtelenül okozhat komoly lelki gondokat egy-egy kellemetlen életesemény – mint például a munkahely elveszítése, fájdalmas szakítás a kedvessel stb. –, vagy akár egy családi tragédia – gondolunk itt elsősorban egy hozzánk közelálló személy elvesztésére –, mégis, sűrűn előfordul, hogy az elviselhetetlen reménytelenség és teljes kilátástalanság okát a páciens sem tudja megmagyarázni saját magának. A depresszió sajnos egy igencsak alattomos mentális betegség, a kialakulás indokainak feltárása érdekében pedig mindenképpen érdemes pszichológushoz fordulni. Ez azonban megint egy társadalmilag érzékeny terület. Elsőre azt gondolnánk, hogy a huszonegyedik század embere annál sokkal felvilágosultabb, semmint hogy azért bélyegezzen meg embereket, mert a lelki problémáik kapcsán segítségért mertek folyamodni.

Depresszió

Depresszió

Míg külföldön, különösen az Egyesült Államokban és a jóléti nyugati államokban valóban teljesen megszokott, hogy mindenkinek van pszichológusa, akárcsak háziorvosa, addig hazánkban közel sem ilyen biztató a helyzet. Magyarországon sokkal kevesebben fordulnak szakemberhez az ilyen jellegű gondokkal, mint mondjuk Amerikában. A baj az, hogy mindez nem annak köszönhető, hogy nálunk mentálisan egészségesebbek az emberek, hanem annak, hogy a mieink még mindig tartanak a stigmatizációtól és, tegyük hozzá: sajnos joggal. Fontos azonban felismernünk, hogy már önmagában ez a mentalitás is csak még betegebbé teszi a társadalmunkat. Ami viszont ennél is fontosabb: mindig a saját testi-lelki épségünket helyezzük előtérbe és igyekezzünk figyelmen kívül hagyni mások kicsinyes és rosszalló véleményét!