Mi az a barna vaj?

A barna vaj vagy a beurre noisette a francia konyhában klasszikusan használt szósz, ahol sós és édes ételekkel is párosul. A név franciául mogyoróvajnak felel meg, amely diós, pirított ízét és aromáját jelzi. A barna vaj egyetlen összetevője a sótlan vaj, így a siker kulcsa a megfelelő szerszámtechnikán múlik.

Végül is finom a határ a barna vaj és az égetett vaj között, így bár sok receptet lehet rögtönözni, ez alapos odafigyelést igényel. A vaj tejszárazanyag és tejzsír keveréke, amelyek közül az előbbi a vaj megolvasztásakor leülepszik a serpenyő aljára. Ennek eredményeként a tej szilárd részei elkezdenek főni és barnulni, így a szósz jellegzetes színét és ízét megadja. Bár ez egy elterjedt főzési technika, sokan megégetik a vajat alacsony füstpontja miatt. Ez azt jelenti, hogy beszélni kell a módszerről. Javasoljuk, hogy lapos, rozsdamentes acél serpenyőt használjon, mert így pontosabban nyomon követheti a vajat és annak színét főzés közben.

Barna vaj

Barna vaj

Melegítse fel a vajat közepesen magas lángon, miközben olvad, észre fogja venni, hogy habosodni kezd. Időnként keverje meg vagy forgassa meg a serpenyőt, hogy eloszlassa a hőt. Ezután, amikor a hab kezd csökkenni, szinte állandó ütemben keverje a vajat, mert innentől kezdve valóban barnulni kezd, és ezért fennáll a veszélye, hogy megég. Amikor a vaj karamell árnyalatot kap és pirítós illatú lesz, akkor levehető a tűzről, és egy hőálló tálba önthető. Sokan a barna vajat a karamellhez hasonlítják, enyhén pirított és édes ízű. Minden bizonnyal mélyebb íze van, mint a hagyományos vajnak, és pontosan meghatározhatja, hogy milyen barnára szeretné elkészíteni. Ennek ellenére soha nem szabad égett ízűnek lennie. Ha véletlenül elégeti az adagot, megmentheti, ha a vajat egy kávészűrőn átfuttatja, ami segít kiszűrni a megégett darabokat.