Kisebb kertek esetén is rendkívül hasznos lehet egy fóliasátor

A múlt század második feléig szinte minden család tulajdonában volt egy akkora földterület, ahol a legszükségesebb zöldségeket és gyümölcsöket gond nélkül meg lehetett termelni. A városiasodás aztán ennek komoly csökkenéséhez vezetett, ám az utóbbi években ismét egyre nagyobb népszerűségnek örvend a háztáji növénytermesztés és sokan tervezik, hogy ilyen szempontból önellátásra törekednének.

A jó hír, hogy ehhez mindössze szabad terület és egy optimális méretű fóliasátor szükségeltetik, no és persze némi kitartás. Ugyan a palántázás kapcsán akár úgy is határozhatunk, hogy készen, termelőtől vesszük, ám ez nem feltétlen a legjobb megoldás. Tudniillik így nem szerzünk kellő gyakorlatot, a magról nevelés folyamatában ugyanis rengeteg tapasztalatot gyűjthetünk, arról nem is beszélve, miszerint hosszú távon ez egy sokkal gazdaságosabb metódus. A fóliasátor ugyanis egyszeri kiadást jelent, onnantól kezdve némi odafigyeléssel minimális karbantartást igényel csupán. Annak érdekében azonban, hogy már az első évben is biztos legyen a sikerélmény, pár tényezőre fektessünk kiemelt hangsúlyt, mielőtt beszereznénk a sátrat.

Fóliasátor

Fóliasátor

Elsőként nagyon alaposan meg kell terveznünk, melyik növényből mekkora mennyiséget szeretnénk. Ez persze főképp a szabad terület nagyságától függ, ám befolyásolja a fóliasátor ideális méretét is. Amint ezzel megvagyunk, ki tudjuk kalkulálni a palánták ágyásait is, így pedig egy nagyon jó hozzávetőleges értéket kapunk a szükséges alapterületről. Ezt követi az elhelyezkedés. Egy mai, modern fóliasátor ugyan rendkívül masszív felépítmény, ám az erőteljes légmozgás még így is komoly kockázatot jelent. Ezért aztán válasszunk szélvédett területet, ahol elegendő napfény éri a szerkezetet. Ne felejtsük el, hogy hosszú távra tervezünk, így aztán bölcsebb, ha a fémvázas modellek közül választunk, ezek ugyanis jóval strapabíróbbak.