Javítható a karcos szemüveg?

Noha ma már rengetegen használnak kontaktlencsét, a szemüveg még mindig messze a legelterjedtebb látásjavító kiegészítőnek számít és jó eséllyel ez még sokáig így is fog maradni. A kereteket tekintve a választék napjainkban óriási, így aztán mindenki megtalálja a számára legoptimálisabb modellt a kínálatból.

Emellett arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a lencsék is hatalmas fejlődésen mentek keresztül. Míg régebben az üvegből készült megoldások voltak a legjellemzőbbek, addig ma már a speciális műanyag hódít. Ezeknek az ára ugyan némiképp magasabb lehet, hiszen különleges összetétellel és rétegezéssel rendelkeznek, ám a felhasználói élmény is magasabb. Egy neves márka esetében azonban mire egy komplett szemüveg elkészül, az tetemes kiadással is járhat. Ezért aztán mind azt szeretnénk, ha a kiegészítő a lehető legtovább megőrizné makulátlan állapotát. Nincs is annál bosszantóbb, mint amikor pár hét – rosszabb esetben pár nap – elteltével azt vesszük észre, hogy egy csúnya karc éktelenkedik a lencse felületén.

Ilyenkor aztán következhet a kétségbeesés, hogy vajon el lehet-e tüntetni valahogy a sérülést. Általánosan elterjedt tévhit, miszerint a lencsékből csiszolással eltávolítható a barázda, ám ennek sajnos nincs valóságalapja. Mivel a műanyag modellek hártyavékony rétegekből állnak, a csiszolás teljes mértékben tönkre tenné ezt, így megváltozna a dioptria is, ami azonnal használhatatlanná tenné a szemüveget. Szintén gyakori kérdés, miszerint napszemüvegeknél azért lehetséges-e ezzel a módszerrel javítani a karcokat. Itt ugyan a dioptria általában nem tényező, az UV-védelmet adó réteg azonban ugyanúgy jelen van a felületen. Ezért aztán a karcok orvoslása kizárólag a lencsék cseréjével oldható meg. Ennek tükrében jól látszik, hogy a megelőzés az egyetlen hatékony alternatíva.