Így történjen a védőprofil kiválasztása

A különböző munkavédelmi felszerelések életet menthetnek, ezért aztán mind az előírás szerinti használatuk, mind pedig az aktuális állapotuk döntő befolyással bír. Különösképp az olyan, kiemelt kockázatú ágazatokban, mint amilyen az építőipar is, hiszen még mindig itt történik arányaiban a legtöbb, halálos kimenetelű baleset.

Ennek tükrében nem is lehet kérdés, hogy a védőprofil, illetve a kupak alkalmazása miért is ennyire kardinális kérdés. A felépítmények egyes betonelemeinél ma már elengedhetetlen az acél megerősítés használata, ám a kiálló végek életveszélyesek, hiszen már a talajszinten történő rázuhanás is átszúródással végződhet, a magasból való ráesés pedig végzetes következményekkel járhat. Az ebből adódó rizikót védőprofil használatával minimalizálhatjuk. Mielőtt azonban a kiegészítő beszerzése megtörténne, kardinális kérdés megvizsgálni, milyen kritériumok alapján válasszunk az igen jelentősnek mondható védőprofil felhozatalból. A nem megfelelő kialakítás ugyanis hamis biztonságérzetet eredményezhet, ami igencsak problémás.

Védőprofil

Védőprofil

Első lépésként azt nézzük meg, milyen típusok érhetők el a kínálatban és ezek közt mik a legfőbb különbségek. A hagyományos, műanyag védőprofil elsősorban inkább figyelemfelkeltő célokat szolgál. Emellett biztosít némi védelmet fizikai kontaktus esetére is, ám ennek komoly korlátjai vannak. Ezért aztán csak bizonyos speciális esetekben tanácsos emellett letenni a voksunkat. Sokkal optimálisabb alternatívát jelent az acélbetéttel ellátott védőprofil. Ezek egyfelől rendkívül időtállók, így hosszú távon sokkal költséghatékonyabb megoldást jelentenek. Ennél is nyomósabb érv azonban, hogy a megerősített belső résznek köszönhetően a nagyobb magasságból történő rázuhanás esetén is elegendő védelmet biztosítanak, hiszen ez a tulajdonság akár életet is menthet.