Így előzhető meg a zsaluanyag deformálódása

A folyamatos szakemberhiány és az egyre magasabb munkadíjak tükrében napjainkban ismét egyre elterjedtebb, hogy kisebb-nagyobb építési feladatokat inkább saját kezűleg végzünk el. Ezzel a módszerrel nem csak rengeteg  kiadástól kímélhetjük meg magunkat, de hasznos tapasztalatokat is szerezhetünk. A sikerhez ugyanakkor elengedhetetlen a kifogástalan kiegészítők megléte.

Többek közt ilyen a zsaluanyag is. Ennek az eszköznek a fontosságát egyetlen percre sem szabad alábecsülnünk, hiszen amikor betonnal dolgozunk, akkor a hibátlan végeredmény kizárólag úgy érhető el, ha precíz formát kap az anyag. Ehhez elengedhetetlen, hogy öntéskor keretet használjunk, még olyankor is, ha csak kisebb volumenű projektről, például egy járda kialakításáról van szó. A megfelelő zsaluanyag használatával gyorsan és könnyedén dolgozhatunk, így aztán egyáltalán nem mindegy, végül melyik mellett tesszük le a voksunkat. Mióta betont használnak építkezéseknél, a fa zsaluanyag számít a legelterjedtebbnek, két egyszerű oknál fogva. Egyrészt olcsó, emellett pedig a világon bárhol könnyedén hozzáférhető.

Zsaluanyagok

Zsaluanyagok

Általános munkálatok esetében pedig legtöbbször tökéletesen meg is felelnek ez az anyag, hiszen aránylag kellően strapabíró. Arra azonban feltétlenül nagy hangsúlyt kell fektetnünk, hogy adott tömeg – illetve nyomás – felett a fa alakváltozáson mehet át, ami akár az egész szerkezet használhatóságát is befolyásolhatja. Ezért még a zsaluanyag kiválasztását megelőzően kalkuláljunk, amennyiben pedig nem vagyunk biztosak a dolgunkban, kérdezzünk meg egy szakembert. Persze a műanyag, illetve főképp az acél némiképp költségesebb, ám a plusz kiadás olykor kifizetődő lehet. Ugyancsak figyeljünk rá, hogy a zsaluanyag használata és tárolása mindig az előírások szerint történjen. Ne tegyük ki folyamatos nedvességnek, vagy magas hőnek, hiszen így károsodhat a szerkezete.