Gyógyhely a Balatonnál

A természet furcsasága, hogy amíg az ország egyes részein szinte egymást érik a termálfürdők, addig a Balatonnál lévő part menti településeken egyetlen ilyen meleg vizű fürdőhely sincs. A tó nyugati medencéjénél abból a szempontból jobb helyzetben vannak például a Keszthelyen élők és nyaralók, hogy a közelükben – alig tíz kilométerre – található Hévíz. Azonban a Balaton keleti medencéjénél lakók, vagy éppen pihenők már nem ilyen szerencsések. Amennyiben például nyáron rosszra fordul az idő, akkor nehéz fedett – meleg vizű – fürdőhelyet találni.

[wp_ad_camp_1]

Ugyanakkor a föld alatt a Balatonnál is értékes vízkészlet rejtőzik, bár nem feltétlenül termálvíz. Elég csak Balatonfüredre gondolni, ahol több savanyúvíz-forrás is található. Ennek a használata elsősorban ivókúraként ismert, azt már kevesebben tudják, hogy a településen működő Szívkórházban – a vizet felmelegítve – fürdőkezelésekhez is használják az erősen szénsavas artézi vizet.

A füredi szénsavas vizet már az 1700-as években is használták gyógyászati célokra. A korabeli feljegyzések szerint akkoriban alakítottak ki egy Fürdőházat, ahol kádakba töltötték a savanyú vizet, és így kezelték a szívbetegeket. Tulajdonképpen ennek az utódja a 19. században épült Erzsébet Szanatórium, a mai Állami Szívkórház. Ennek révén pedig a település is hivatalosan gyógyhelynek számít.

A „gyógyhely” titulust egyébként a magyarországi gyógyfürdők közül több is magáénak tudhatja. A teljesség igénye nélkül gyógyhelynek számít Harkány, Hévíz, Zalakaros, illetve tavaly óta már a sárvári fürdő környéke is ezzel a címmel büszkélkedhet.