Galagonya, a szív gyógynövénye

Kevés olyan jó tulajdonságokkal rendelkező gyógynövény van, mint a galagonya. Bár ez nem az a gyógynövény, mely a legszéleskörűbb panaszokra használható, de amire jó, arra a lehető legjobb. Amire pedig a legjobb a galagonya, azok a szívproblémák. Ezen a téren ugyanis hosszú távon is minden mellékhatás nélkül alkalmazható.

[wp_ad_camp_1]

A galagonya termése egy piros bogyó, amely augusztustól októberig takarítható be, és számos dolog készíthető belőle. Kiváló lekvárnak, de akár mártásnak is. Mindazonáltal a galagonyának nemcsak a termése alkalmazható, hanem a virága is. Virágjából tea készíthető, amely ugyanazon tulajdonságokkal és hatásmechanizmussal rendelkezik, mint a piros termése. Mindkettő erősen ajánlott azon szívpanaszokkal élők számára, akiknek erősebb gyógyszerre azért még nincs szükségük. A galagonyával ugyanis kordában tarthatóak ezek a problémák. A galagonya javítja a szívizom anyagcseréjét, csökkenti a vérnyomást és a pulzusszámot, növeli a szívizom munkabírását, erősíti a szívizomsejteket, tágítja az ereket, javítja a szívizom vérellátását és a szívösszehúzódások erősségét.

Galagonya

Galagonya

 

Használatával csökkenthető a szédülés és az ideges görcsök is. Különösen ajánlott azok számára, akik szívritmuszavarokkal, szívelégtelenséggel küzdenek, vagy akik szívinfarktusból lábadoznak. Olyan hasznos anyagokat tartalmaz, mint a flavonoidok, aminosavak, C- és B-vitamin. A szívproblémákkal küzdőknek tehát kifejezetten ajánlott a galagonya termésének és virágjának gyűjtése és alkalmazása. Megelőzésre is használható. Erre a célzatra különösképpen ajánlott a 40 év feletti, keveset mozgó, rendszertelenül táplálkozó, dohányzó, nagy igénybevételnek és erős stresszhatásoknak kitett emberek számára. A hosszú távú, naponta való használata még a számukra sem fog semmilyen negatív hatással járni.