Ezeket a hibákat kerüljük el duzzadószalag használatakor

Napjainkban az építőiparban már olyan eszközök állnak a kivitelezők rendelkezésére, amelyekkel a munkafolyamatok jelentősen felgyorsíthatók, mindemellett pedig sokkal tartósabb végeredményt biztosítanak, mint évtizedekkel ezelőtt.

Ilyen például a duzzadószalag is. Talán nem is gondolnánk, de még nagyobb volumenű beruházások esetében is a víz okozta károsodások jelentik a legnagyobb kockázatot. A betonozási eljárásoknak ugyanis megvan a maga korlátja – már ami a kiterjedést illeti -, ezért a különböző szakaszok összekapcsolásánál még a legprecízebb kialakítás mellett is munkahézagok keletkeznek. Duzzadószalag segítségével ezek a rések tökéletesen lezárhatók. Ez a hatás a kiegészítő speciális anyagának köszönhető, amely egy hidrofil polimer. A működési mechanizmus alapvetően egyszerű, tudniillik vízzel érintkezés esetén egy szabályozott térfogatnövekedés történik, ez utóbbi pedig olyan ütemben zajlik, hogy biztosan ne essen kár a betonban. Amikor a hatás megszűnik, a duzzadószalag visszanyeri eredeti méretét, ez a folyamat pedig akárhányszor végbe tud menni.

Duzzadószalag és tartozékai

Duzzadószalag és tartozékai

Jól látszik tehát, hogy ez a kiegészítő egy hosszú távú megoldást biztosít erre az igencsak általánosnak tekinthető problémára. Mivel évtizedekben tervezhetünk vele, nagyon fontos, hogy telepítésénél minden tökélesen az előírásoknak megfelelően történjen. Szerencsére nem lesz különösebben nehéz dolgunk, hiszen csak néhány lényeges szempontra kell kiemelt figyelmet fordítanunk. Az egyik ilyen a duzzadószalag sértetlensége. Ezt mindig ellenőrizzük még felhasználás előtt és ha felmerül a gyanúja, hogy a szigetelőanyagot már nedvesség érhette, akkor semmiképp se használjuk fel. Emellett a telepítésnél kell még nagyon körültekintő módon eljárnunk. A felületet mindig tisztítsuk meg alaposan, az legyen zárványoktól és zsiradéktól mentes. Így a duzzadószalag tökéletesen ellátja majd feladatát.