Európa veszélyes vadállatai

Mi itt Európában viszonylag szerencsésnek mondhatjuk magunkat a vadállatok szempontjából. Ugyanis nem sok eséllyel futhatunk bele skorpióba, nyílméregbékába, különböző mérges pókokba és kígyókba. Sőt még a cecelégy és a maláriaszúnyog sem jelent a számunkra nagyobb veszélyforrást. Természetesen azonban a mi erdeinkben is találhatunk olyan vadállatokat, amelyekkel inkább elkerülnénk a találkozást. Ilyen például a medve, a farkas vagy a hiúz.

[wp_ad_camp_1]

Európa talán legrettegettebb vadállata a medve, amely Magyarországon is egyre gyakrabban fordul elő. Akárki is futna össze egy példánnyal, minden bizonnyal ugrásszerűen megnőne a pulzusszáma, és nem biztos, hogy tudná, mi legyen a teendő. És bár a medve könnyűszerrel le tudna teríteni egy embert, valójában nem kell tőle akkora mértékben tartani, hiszen összességében konfliktuskerülő lényről van szó. Nem valószínű a támadása, amennyiben nem érzi magát fenyegetve. Ezért is van az, hogy egy váratlan találkozás esetén nem szabad fenyegető magatartást mutatni, lassan kell hátrálni, és így vélhetően elkerülhető a vérontás. Második veszélyesebb állatunk a farkas.

Európai farkas

Európai farkas

Ennél a vadállatnál fontos tényező a falka mérete, mely döntően befolyásolhatja a találkozás végkimenetelét. A kevesebb élelem miatt előfordulhat, hogy több lehetőséget is megragadnak. További veszélyességi faktoruk lehet a veszettség is, melyet egy harapással is átadhatnak. Ebből a szempontból viszont a róka is veszélyes lehet, hiszen ők gyakori vendégei a háziállatokkal rendelkező házaknak is, és ők is hordozhatják a veszettséget, melynek átadása akár a kutyusunkon közvetve is megtörténhet.

Harmadjára pedig említsük meg a hiúzt, aki egyébként csak nagyon ritkán keveredik összetűzésbe az emberrel. Ez a nagyragadozó inkább csak a kicsinyeit védi, ha emberre támad, vagy előfordulhat nála is a veszettség, amely által már egyik állatnak sincs szüksége a támadáshoz indokra.