Energiaitalok és társaik

Szinte mindannyian fogyasztunk olyan italt napi szinten, amely tartalmaz koffeint, az azonban már nagyon nem mindegy, hogy milyen formában, illetve hogy mennyit iszunk meg ezekből. Míg a zöld és fekete tea mértékkel fogyasztva például nagyon is egészséges, sőt, alacsony vérnyomás esetén még a kávé ivása is indokolt, addig az üzletekben tucatszámra kapható energiaitalokkal viszont már érdemes vigyázni.

[wp_ad_camp_1]

Az energiaitalok gyakori és rendszeres fogyasztása hozzájárulhat, bizonyos szív- és érrendszeri problémák kialakulásához, így, ha valaki már eleve ilyen gondokkal küszködik, az semmiképpen se igyon ilyesmit! Amikor ilyen típusú italokat iszunk, megemelkedik a pulzusszámunk és megnő a vérnyomásunk. A bajokat csak tetézzük azzal, hogy pontosan azokban az időszakokban terheljük ilyesmivel a szervezetünket, amikor már amúgy is le vagyunk strapálva, nevezetesen éppen fáradtság elleni gyógyírként tekintünk az energiaitalokra, ezekkel próbáljuk ugyanis kiküszöbölni a testi-szellemi fáradtságunkat. Ennél is nagyobb hibát követünk el, ha az energiaitalokat alkohollal kísérjük le.

Energiaital

Energiaital

Ne feledkezzünk meg a koffein vízhajtó hatásáról, amely miatt kénytelenek vagyunk sokkal több folyadékot – lehetőleg tiszta vizet – inni, különben akár a kiszáradás veszélye is fenyegethet minket. Azt is tudni kell, hogy a koffein a szervezetünkbe bevitt vitaminok és ásványi anyagok felszívódásának körülbelül 60 százalékát megakadályozzák!

Az energia italok egyébként a mentális problémákat is felerősíthetik, így, ha valaki depresszióra vagy szorongásra hajlamos, az jobban teszi, ha messziről elkerüli ezeket az italokat, ha pedig valamilyen orvos által felírt gyógyszert is szedünk a már meglévő gondunkra, azzal is számolnunk kell, hogy az orvosságok reakcióba léphetnek az energiaitalokkal. Ha valaki sokat iszik ezekből, annak súlygyarapodással is számolnia kell, hiszen rengeteg cukrot tartalmaznak.