Az FVSZ elnöke pozitívan nyilatkozott a Szakképesítés 4.0-ról

Az OKJ rendszer hamarosan a múlté lesz, ugyanis 2020-tól egy új rendszer lép életbe, mely által leegyszerűsödne és szétválaszthatóvá válna a felnőttképzési tanfolyamokon, valamint iskolai keretek közt megszerezhető szakképesítés.

[wp_ad_camp_1]

FVSZ elnöke is beállt a sorba és elmondta véleményét mit gondol a kormány által elfogadott Szakképesítés 2.0 dokumentumról, mely egy teljesen új szakképző rendszer alapjait fekteti le. Az OKJ 760 szakképesítést jegyez. Az OKJ-s rendszer menesztésre kerül és helyette 2020-ban megvalósul a két szakmalistából álló új rendszer. A 760 szakképesítés helyett a tervek szerint 170-180 maradna, amiket kizárólag iskolai jellegű képzés keretein belül tudnának tanulni a diákok. Míg a speciális, részterületekhez köthető tudást felnőttképzésen belül tudják elsajátítani a diákok. Így az eddig kínálat vezérelt képzés helyett kereslet vezérelt képzés valósulhat meg. Az FVSZ elnöke, Zsuffa Ákos ezt pozitív iránynak tartja.

FVSZ

FVSZ

Zsuffa Ákos azért is üdvözlendőnek tartja az új rendszert, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy a többség nincs tisztában a szakképesítés és a felnőttképzés közti különbségekkel, az új rendszer pedig segít a kettő közti különbség megismerésében. Ez azért is hasznos, mert azok az idők, amikor valaki megszerzett egy szakképzettséget és elhelyezkedett egy munkahelyen, majd onnan ment nyugdíjba, végleg elmúltak. Manapság az sem ritka, hogy valaki 15 munkahelyen dolgozik, mielőtt nyugdíjba menne. Az új rendszernek köszönhetően az emberek könnyebben tuják szükség esetén átképezni vagy tovább képezni magukat, amire Zsuffa Ákos szerint szükség is van, mivel felmérések szerint 2022-ig a munkavállalók felének szüksége lesz átképzésre, valamint továbbképzésre.