Az egyiptomi piramisok története

Kevés olyan építmény létezik a történelem során, amelyet nagyobb misztikum övezne, mint az egyiptomi piramisokat. A kultúra, a kivitelezési technika és a vallás egyedülálló szimbólumai több ezer éves múltra vezethetőek vissza. Bár több korban és kultúrában megjelentek a piramisok, de ha a téma kerül szóba, akkor legtöbben azonnal az ókori Egyiptomra asszociálunk.

[wp_ad_camp_1]

A pontos arányokkal megtervezett és kivitelezett síremlék nem csak a fáraó végső nyughelyéül szolgált, de a fáraó lelkének felemelkedését is segítette az akkori felfogás szerint. Sokan úgy hiszik, hogy a piramisokat építő munkások rabszolgák voltak, pedig tulajdonképpen olyan parasztemberek végezték a sokszor embert próbáló feladatokat, akik ezért napi háromszori étkezést kaptak, és tíznaponta járt egy szabadnap is. Persze vitatkozni lehetne arról, hogy ez mennyiben különbözik a rabszolgaságtól. A Kheopsz piramis megdöbbentő méreteivel akkor, és ma is elvarázsolja az embereket, de a IV. dinasztia idején épült Khephrén-piramis is hatalmasnak számít. A mai Egyiptomnak kétségkívül leglátványosabb nevezetességei a piramisok. Kairo közelében helyezkedik el Gíza, ahol a szinte sértetlen piramisok várják a történelem és az ókori kultúrák szerelmeseit.

Egyiptom piramis

Egyiptom piramis

A téma kapcsán mindenképpen említést érdemel a Szfinx, amely a piramis mellett kapott helyet. Feje a királyt mintázza fejdísszel, teste pedig oroszlánt ábrázol. A történelmi látványosságok filmrendezők fantáziáját is megragadta, de számos könyv és művészeti alkotás is megörökíti azt a kultúrát, amely a maga misztikumával, titokzatosságával ma is ezreket vonz a világnak erre a részére. A rejtett csapdákkal és értékes kincsekkel teli piramisok építésének módjára több teória is létezik, ám valószínűleg még így is sok olyan információ van velük kapcsolatban, melyekre talán sosem derül már fény.