Az arab konyha finomságai

Az arab konyhát az különbözteti meg más országok és kultúrák konyhájától, hogy egyáltalán nem tartalmaz disznóhúst, sem alkoholos italokat. Ez persze nem feltétlenül mindenhol így van, hiszen nem mindenki tartja be a muszlim vallás szabályait, és olyan családi összejöveteleken, ahol jelen vannak európai keresztények általában mások is elfogadnak egy pohár bort. Nézzük tehát, milyen is az igazi arab konyha.

[wp_ad_camp_1]

Az arab konyha egységesnek nevezhető olyan szempontból, hogy egyáltalán nem esznek disznóhúst, az arabok leginkább bárányt, birkát, csirkét, illetve borjút fogyasztanak. Mivel az italfogyasztásuk igencsak korlátozott, az arabok kifejezetten szeretnek enni. Jemenben a legkedveltebb a roston sült birkacomb, Kuvaitban a petrezselyemsaláta, Szíriában a birkafasírozott, Egyiptomban a sült galamb, illetve a falafel, Marokkóban pedig a kuszkusz. Az igazi hívők egy hónapig böjtölnek, amikor is napkeltétől napnyugtáig nem ehetnek, ami egy igazán komoly megpróbáltatás. Az arab emberek ebben a hónapban csak akkor láthatnak neki az evésnek, amikor feljön az esthajnalcsillag.

Arab konyha

Arab konyha

Az arabok nagyon kedvelik a különleges fűszereket, és a taboulét ami egy kifejezetten arab étel, szezámmagból, tahinimártásból, padlizsánból, csicseriborsóból, hagymából, búzadarából, paradicsomból és petrezselyemből áll, és végül ezt borsmentával hintik meg, ami igazán ínycsiklandozóvá teszi ezt a különleges arab salátát. Az arab ételeken egyre jobban érződik az olasz és a spanyol hatás ahogy nyugat felé haladunk, Marokkóban pedig már a szenegáli konyhának is megvannak a jelei. Így az arab konyha igazán változatos és különleges. Ha ön épp egy arab országban jár, akkor mindenképp megéri megkóstolni a líbiai csisát, a jemeni birkasültet, a petrezselyemsalátát, vagy éppen a kuvaiti rántott csirkét.