A nagyszülők szerepe a családban

Évezredeken keresztül az emberi közösségek úgy tudtak fennmaradni, hogy a különböző generációk tagjai egyaránt kivették a részüket a gyermeknevelésből. A társadalmi változások mára jelentősen átalakították a családon belül a nagyszülők szerepét, a nagyszülővé válás időben kitolódott, a többgenerációs nagycsaládok átalakultak kétgenerációs családokká.

[wp_ad_camp_1]

A szülők után a nagyszülők a biztos pontot jelentik a gyermek életében, az apának és az anyának szüksége van egy kis szünetre, egymásra figyelésre, amikor jól jön a nagyszülők segítsége. Sőt, a mindennapokban is jó, ha bevonjuk szüleinket a gyermeknevelésbe, élményt jelent a gyermeknek és a nagyszülőknek is az együtt töltött idő. Ezalatt a szülő elintézheti a bevásárlást vagy a hétköznapi feladatokat. Ha részt veszünk unokánk mindennapjaiban, az jótékony hatással van a gyermek lelki fejlődésére is, ha több családtag (köztük természetesen a nagyszülők) támogatását és szeretetét élvezi a gyermek, az emberi kapcsolataira is jótékony hatással lesz.

Nagyszülők a családban

Nagyszülők a családban

Az unoka új értelmet ad a nagyszülők életének, boldogságot és hálát éreznek az együtt töltött idő alatt. Olyan érzelmi szálakkal kötődhetnek az unokához, ami minden más felnőtt-gyermek kapcsolati mintától különbözik. A nagyszülők rengeteg tudást tudnak átadni az unokáknak, nagy élettapasztalattal rendelkeznek, rengeteg érdekes történetet tudnak a szülőkről mesélni. A nagyszülő – unoka kapcsolat milyensége és az, hogy a nagyszülők milyen szinten vesznek részt az unoka életében, nagymértékben függ attól, hogy milyen a kapcsolat a szülők és a nagyszülők között. A nagyszülőknek nem kell nevelni az unokát, nem kell viselnie a mindennapi felelősséget és ha elfáradnak, vissza tudnak vonulni. Az idősebbek fizikai állapotát is javítja az unokákkal töltött idő.