A holland konyha jellegzeteségei

Érdeklik önt a holland hagyományos ételek? Ne felejtse el kipróbálni ezeket az ételeket és harapnivalókat, amikor éppen Hollandiában vakációzik, vagy készítse el őket otthon.

[wp_ad_camp_1]

Készítsen bátran olyan ételeket, mint a „bitterballen” (ragugolyó), a „stamppot” (burgonyapüré és zöldség) és a „suikerbrood” (cukros kenyér), és minden harapással lassanként elutazhat Hollandiába. A Kaas (sajt) az első holland étel amit meg kell említeni. Az ország különlegessége a Gouda, amelyet a származási városról nevezték el, de ez nem olyan, mint az amerikai Gouda-sajt. Különböző típusúak léteznek az életkoruk alapján; preferenciánk az Oude sajt, amely 10–12 hónapos. Ezek a sajtok végtelenül ízesek és íze sokkal tovább megmarad a szájában miután megette azt. A holland krumplipüré (Stamppot) uralkodik, hiszen ez a holland nemzeti étel. Nagyon egyszerű elkészíteni, mégis teljesen megigéz a hihetetlen íze. A hagyományos holland étel burgonya alapú, és ízlés szerint zöldségekkel készítik így előfordulhat, hogy a hagyományos holland Stamppot receptek kissé eltérnek.

Holland konyha

Holland konyha

Az alapanyagokat – a fehér burgonyát, az édesburgonyát, a sárgarépát, a hagymát és a káposztát – főzzük meg egy serpenyőben,  törjük össze, és a rookworst (füstölt kolbász) kerül a tetejére. Adjunk hozzá némi sót és borsot, és egy tipikus holland ételt fogyaszthat. Az Erwtensoep egy fajta borsóleves. A sűrű leves majdnem olyan, mint egy paszta, és különféle zöldségek kísérik a borsót, megmentve ezzel a kizárólag borsó íztől. A levest általában szeletelt rookworst-tal, egy holland hússal tálalják fel és némi apróra vágott sajtot is érdemes felszolgálni vele, mindenképp javít majd ezen az amúgy is kellemes levesen. Érdemes kipróbálni ezeket a különleges ételeket otthon, vagy akkor ha éppen Hollandiában jár, hiszen ezeket ritkán látni hazai éttermekben.