A férfi meddőség

Napjainkban egyre több fiatal pár küzd a sikertelen babvállalással. Ha a látszólag egészséges nő egy év védekezés nélküli próbálkozás után sem lesz várandús, akkor érdemes orvoshoz fordulni, mert meddőség állhat a háttérben.

[wp_ad_camp_1]

Nemcsak női problémák állhatnak a sikertelenség mögött, a meddőség a férfiakat ugyanolyan arányban sújtja, mint a nőket. A férfi meddőségnek többnyire nincs tünete, normális a magömlés és a szexuális együttlét is. A férfi fogamzóképesség alapfeltételei az erekció és a megfelelő mennyiségű és minőségű ondó akadálymentes ürülése, az ivarcsatorna fertőzésmentessége. A megtermékenyítő képesség a sperma milyenségén múlik. A férfi meddőség vizsgálata alapos fizikai kivizsgálással kezdődik, ezt követően a sperma vizsgálatával folytatódik, ami előtt 4-5 napos önmegtartóztatást kérnek a pártól. A fogamzóképes ondó mennyisége 2-5 ml, a spermiumok száma 20 millió/ml feletti, a jól mozgó sejtek aránya minimum 70 %, vegyhatása enyhén lúgos és elfolyósodása 20 perc alatt megtörténik. Ha bármelyik paraméter nem éri el ezt a szintet, akkor az fogamzóképesség csökkenését jelenti.

Férfi meddőség

Férfi meddőség

Az ondó rendellenesség leggyakoribb okai: veleszületett rendellenességek, hormonális problémák, ivarcsatorna fertőzés elzárt spermavezeték, fertőzések, trauma következtében kialakult heresérülés vagy herecsavarodás. A megváltozott életmód is okozója lehet a meddőségnek, az elhízás csökkent spermiumtermelést okozhat, de káros lehet a dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, illetve a túl szűk alsóruházat is. A krónikus betegségek, a máj-és vesebetegségek, valamint a kemoterápia és a sugárkezelés is meddőséget eredményezhet. Alapos kivizsgálás és a diagnózis felállítása után történik a gyógyszeres, műtéti kezelés, vagy életmódváltás javaslata attól függően, hogy milyen típusú meddőséget állapítottak meg.