Tudnivalók a kókuszról és annak hatékonyságáról

Számos olyan gyümölcsöt ismerünk, amely bár nem terem meg hazánkban, mégis megvásárolható a boltokban. Ilyen például a kókuszdió is, amelynek őshazája Malajzia és környéke, ahol azt állítják a kókuszról, hogy az a fa, amely megad mindent, ami az élethez szükséges.

A kókusz húsa, amellett, hogy nagyon finom, de nagyon tápláló is, és igen gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban. Olyan anyagokat tartalmaz, amelyek nagyon fontosak a csontozat egészségének megőrzése érdekében, mint például a kalcium, magnézium vas és cink. Csökkenti a csontritkulás kialakulásának esélyét, a kókusztej, a kókusztejszín és kókuszjoghurt pedig kiváló alternatíva azok számára, akik laktózérzékenyek vagy vegánok. A kókuszból készült zsír pedig szinte bármilyen étel sütéséhez felhasználható és mindezek mellett jót tesz a szívnek és az érrendszernek is. A kókuszolajnak a szépségápolásban is jelentős szerepe van, ugyanis antioxidáns hatása miatt segít a sejtek káros szabad gyökök elleni védelmében. Kifejezetten jót tesz az olyan bőrbetegségeknek, mint az ekcéma, psoriasis és segít azok kezelésében.

Kókusz

Kókusz

A kókusz csökkenti a fáradtság érzetet és segít feltölteni a szervezetet energiával. Természetes teljesítményfokozó hatása miatt sportolás előtt is ajánlott a kókusz fogyasztása például energiaitalok helyett. Kiváló hatással van az emésztésre is, csökkenti a bélrendszeri megbetegedések tüneteit. Vízelhajtó és vértisztító hatása is van, amellyel hozzájárul a szervezet méregtelenítéséhez. A kókusztej nagyon jó immunrendszer erősítő és a daganatos betegségek megelőzésében is segíthet, emiatt ajánlott minél gyakrabban fogyasztani a megszokott tejtermékek mellett. Láthatjuk tehát, hogy a kókusznak és a belőle készült termékeknek számos jótékony hatása van ezért, ha tehetjük, akkor próbáljuk meg beilleszteni az étrendünkbe.