Tudnivalók a barna cukorról

Hazánkban már több éve megjelent az üzletek polcain a barna cukor. Nagyon sokan fogyasztanak barna cukrot, mivel azt gondolják, hogy egészségesebb, mint a kristálycukor. Nagyon sok életmódszakértő, diatetikus és orvos írt tanulmányokat a kristálycukor káros hatásairól. A két fajta cukor között tényleg van némi különbség, azonban ez nem jelenti, azt, hogy az egyik sokkal egészségesebb, mint a másik.

A barna cukor egy olyan cukortermék, amelynek az a jellegzetessége, hogy barna a színe. Színét a melasztól kapja, amely vagy a cukorgyártás során marad benne, vagy pedig utólag keverik hozzá a már kész fehér kristálycukorhoz. Készülhet szárítással, vagy szárítás nélkül is. A barna cukor tápértéke valamivel kevesebb mint a fehér cukoré. Száz gramm barna cukor 373 kalóriát, és száz gramm fehér cukor pedig 396 kalóriát tartalmaz. A barna cukor a benne lévő melasz miatt egy nagyon picivel több ásványi anyagot tartalmaz, de ettől függetlenül ugyanolyan egészségügyi kockázatai vannak, mint a fehér cukornak. A barna cukrot nagyon gyakran fehér cukorból állítják elő nádmelasz hozzákeverésével, és így a melasz aránya a termékben jobban irányítható.

Barna cukor

Barna cukor

A barna cukor cukorrépából is készíthető úgy, hogy hozzáadnak egy kis nádcukormelaszt adnak a fehér végtermékhez. Az 1800-as évek végén indult egy kampány, amit a cukor gyártók indítottak a barna cukor ellen. Olyan mikroszkóppal készült fényképeket terjesztettek, ahol a barna cukor ugyan ártalmatlan de visszataszító kinézetű mikroorganizmusok látszanak rajta. Ennek a kampánynak akkora sikere volt, hogy az 1900-as évek körül a szakácskönyvekbe az jelent meg, hogy a barna cukor alacsonyabb minőségű és nagyon könnyen megfertőződhet. Egészségügyi szempontból tehát teljesen mindegy, hogy melyik cukorfajtát fogyasztjuk.