Tévhitek az időjárásról, amiket még mindig elhiszünk

Az időjárás örök téma. Mindenki próbálja megfejteni és megjósolni, miközben nagyon sok dolgot alapvetően rosszul tudunk vagy hiszünk róla. Következzenek a legelterjedtebb tévhitek az időjárással kapcsolatban!

Napjaink időjárása nem az, ami évszázadokkal ezelőtt vagy akár nagyszüleink idejében volt. Kiindulni a népi megfigyelésekből ezért felesleges, ezek a következtetések ma már mítosz számba mennek. Ahogyan az is, hogy a villám kétszer nem csap le ugyanoda – ennek valójában semmilyen tudományos alapja nincs. Az Empire State Buildinget például évente átlagosan 1000-szer éri villámcsapás.

Nagy viharban mindenki igyekszik a házba visszahúzódni. Ám csak akkor lelhet ott biztonságot, ha elég elővigyázatos és nem nyúl elektromos berendezésekhez. Ha odakint villámlik, sem a számítógépet, sem a tévét vagy a kávéfőzőt, semmilyen elektromossággal működő eszközt nem szabad megfogni, mert villámcsapás esetén komolyan megsérülhetünk. Igaz ez a fémből készült ajtókra, ablakokra és a vízcsapokra is.

Időjárás

Időjárás

Ha este felnézünk az égre és sok csillagot látunk, másnap napos időben reménykedhetünk – bárcsak ilyen egyszerű lenne megmondani, milyen idő vár ránk holnap. A viharfelhők azonban ennél jóval gyorsabban mozognak. A felhőtlen eget akár percek alatt beboríthatják, kiadós zivatart hozva magukkal.

Sokan hiszik, hogy az ízületek, régi sérülések, műtétek hegei fájni kezdenek, ha időjárási front közeleg. Bár az orvosok szerint elképzelhető, hogy a nyomás hatására a vérerek kitágulnak és fájdalom jelentkezik, a legtöbben mégis szkeptikusak ezzel kapcsolatban.